Vojenský zásah v Mali môže zhoršiť bezpečnostnú situáciu v Líbyi

NETKY.SK • 30 Január 2013, 08:06 • 2 min
Vojenský zásah v Mali môže zhoršiť bezpečnostnú situáciu v Líbyi

Vojenský zásah v Mali môže zhoršiť bezpečnostnú situáciu v Líbyi - Politika Vojenská intervencia Francúzska proti islamistickým povstalcom v Mali by mohla zhoršiť chúlostivú bezpečnostnú situáciu v Líbyi, kde ozbrojené skupiny útočili na bezpečnostných či

slovakia

left justify in out

imgVojenská intervencia Francúzska proti islamistickým povstalcom v Mali by mohla zhoršiť "chúlostivú" bezpečnostnú situáciu v Líbyi, kde ozbrojené skupiny útočili na bezpečnostných činiteľov a diplomatov. Uviedol to dnes predstaviteľ OSN.

Osobitný vyslanec a vedúci misie OSN v Líbyi Tárik Mitrí uviedol, že líbyjská vláda čelí závažným bezpečnostným problémom na východe krajiny, kde v septembri v meste Benghází zabili veľvyslanca USA a ďalších troch Američanov, informovala agentúra Reuters.

"Odpor ozbrojených radikálnych skupín voči vojenskej intervencii v Mali môže zhoršiť situáciu vzhľadom na ideologické a etnické spojenia, ako aj slabo stráženú hranicu v Líbyi," povedal Mitrí Bezpečnostnej rade OSN.

Kríza v Mali sa podľa regionálnych bezpečnostných expertov začala návratom ťažko ozbrojených bojovníkov z Líbye, kde ich v minulosti platil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí.

Bývalí Kaddáfího ozbrojenci a široká dostupnosť zbraní počas líbyjského konfliktu rozšírili rady separatistických a islamistických skupín v Mali, ktoré pred rokom spustili útoky na armádu a prevzali kontrolu nad severom krajiny.

Líbya sa obáva, že ak jej dlhé púštne hranice nebudú zabezpečené, dôjde k prílevu zbraní, ako aj malijských a iných zahraničných islamistických bojovníkov späť do krajiny.

"Bezpečnosť hraníc Líbye zostáva kľúčovou otázkou vzhľadom na súčasné kapacitné obmedzenia a možný vplyv nedávneho vývoja v Mali," povedal Mitrí. "Situácia na východe je vážnym problémom pre vládu a ohrozuje jej snahy zaistiť stabilitu," dodal.

Líbyjská vláda nedávno vyzvala na umiestnenie mierových jednotiek OSN v Mali s cieľom zabrániť bojovníkom vyhnaným z ich bášt na severe krajiny narušiť stabilitu okolitých štátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies