Vojenská služba by sa mala zatraktívniť, ruší sa konkurenčný výber

NETKY.SK • 1 Január 2016, 14:29 • 2 min
Vojenská služba by sa mala zatraktívniť, ruší sa konkurenčný výber

BRATISLAVA – Nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorého hlavným cieľom je zatraktívniť vojenskú službu a nastaviť podmienky tak, aby bolo povolanie vojaka celoživotné, dnes nadobudol účinnosť.

slovakia

left justify in out

Právna norma prináša zásadnú zmenu v personálnej oblasti. Ruší sa nepopulárny konkurenčný výber a zavádzajú sa nové pravidlá služobnej kariéry profesionálneho vojaka, ktoré posilnia vplyv veliteľov na kariérny rast vojaka.


„Cieľom tohto zákona, ktorému predchádzali mnohé diskusie s vojakmi, je v prvom rade stabilizovať personál a zatraktívniť vojenskú službu. Zároveň týmto zákonom chceme odstrániť pocity neistoty, ktoré súvisia s výkonom štátnej služby a vyplývajú zo súčasnej platnej úpravy. Myslím, že pozitívnou správou pre všetkých vojakov je, že napriek veľkým tlakom sa nám podarilo zachovať príspevok na bývanie, ktorý sa iba premenuje na stabilizačný,“ povedal po schválení normy minister obrany Martin Glváč.


V porovnaní s doterajšou právnou úpravou sa v zákone zavádzajú napríklad nové druhy štátnej služby, a to stála štátna služba a krátkodobá štátna služba. Do stálej štátnej služby môžu byť profesionálni vojaci vymenovaní z dočasnej po 17 rokoch trvania štátnej služby. V stálej štátnej službe budú profesionálni vojaci až do dosiahnutia vekovej hranice 55 rokov.

 

V novom zákone je preto napríklad rozšírená tabuľka hodnostných platov o ďalšie dva stupne. To znamená, že vojakom budú stúpať platy po dlhší čas, čím ich chce rezort obrany motivovať, aby zotrvali v službe dlhšie. Na druhej strane ozbrojené sily nechcú v svojich radoch držať vojakov, ktorí o službu nemajú záujem. Po splnení nároku na výsluhový dôchodok budú môcť na vlastnú žiadosť odísť a služobný úrad bude povinný ich žiadosti vyhovieť.


Príplatky k platu až do výšky 100 percent budú môcť po novom získať všetci príslušníci ozbrojených síl. Vojaci budú môcť získať príplatok za plnenie úloh spojených s vysokou mierou ohrozenia života alebo zdravia, alebo s inými závažnými rizikami, alebo mimoriadnou psychickou záťažou. Právna norma dopĺňa nový druh vojenských vyznamenaní, a to o vojenskú medailu „Za zranenie v boji“ a o vojenský odznak „Za bojový kontakt“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies