Vodohospodári dnes provizórne opravili hrádzu na Ružíne II

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 14:00 • 2 min
Vodohospodári dnes provizórne opravili hrádzu na Ružíne II

KOŠICE – Pre problémy so segmentom, ktorý slúži na reguláciu prietoku, vodohospodári dnes provizórne opravili hrádzu na vodnej nádrži Ružín II. Strom, ktorý sa tam zakliesnil, poškodil hydrauliku na segmente, ktorý sa nachádza v dnovom výpuste. Situácia sa však zmenila a napokon nebolo potrebné vypustiť celú vodnú nádrž, ako pôvodne plánovali.

slovakia

left justify in out

"Približne pred týždňom bolo zistené, že pri manipulácii so segmentom číslo dva na priehrade Ružín II, ktorá je vyrovnávacou nádržou systému vodných nádrží Ružín, bol zakliesnený strom pod segmentom číslo dva, kde nastala porucha na ovládaní segmentu, ktorý sa nedal pre strom uzavrieť. Bola zohnutá piestnica a prakticky bola znemožnená manipulácia s daným segmentom," uviedol pre TASR riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepného závodu Košice, Roman Ivančo.

 

Podľa jeho slov pristúpili k mimoriadnej manipulácii za účasti úradu životného prostredia, elektrární a rybárov, aby vypustili nádrž. "Včera sa však stalo to, že strom, ktorý bol zakliesnený a spôsoboval tento stav, sa svojvoľne uvoľnil. Pominuli teda dôvody na mimoriadnu manipuláciu a segment bolo možné uzavrieť," vysvetlil Ivančo.

Dnes však hradidlom provizórne prehradili segment, ktorý teraz čaká oprava. Podľa Ivanča bude opravený v rámci reklamácie.

 

Vypustenie časti nádrže podľa jeho slov nemá pre rybárov katastrofické dôsledky. "Pri tom pôvodnom zámere, keď sme chceli mimoriadnu manipuláciu, boli rybári vyzvaní, aby si urobili svoj výlov a celá tá rybia osádka by bola zachránená. Teraz ich vracajú naspäť do Hornádu," spresnil riaditeľ Správy povodia Hornádu a Bodvy Peter Hoffman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies