Vodič je povinný preukázať sa dokladom o uzatvorení poistenia

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:53 • 2 min
Vodič je povinný preukázať sa dokladom o uzatvorení poistenia

Vodič je povinný preukázať sa dokladom o uzatvorení poistenia

slovakia

left justify in out

Vodič každého vozidla, či už ide o automobil, motocykel, prívesný vozík, stroj alebo iné vozidlo, ktorého držiteľ je podľa zákona povinný uzatvoriť povinné zmluvné poistenie (PZP), je povinný pri cestnej kontrole na požiadanie príslušníka Policajného zboru alebo inej oprávnenej osoby, preukázať sa príslušným dokladom o jeho uzatvorení.
Za hodnoverný doklad sa, podľa Petry Greksovej z Allianz-Slovenskej poisťovne, pokladá "Doklad o uzatvorení PZP", tzv. biela karta. Túto vodič dostane spolu s poistnou zmluvou a zelenou kartou pri uzatvorení zmluvy o PZP s príslušnou poisťovňou. Biela karta obsahuje údaje o poisťovateľovi vozidla, držiteľovi vozidla, údaje o vozidle, ako aj dobu trvania poistenia PZP.
Je možné sa preukázať aj samotnou poistnou zmluvou PZP, vzhľadom na to, že je to obvykle veľkostránkový formát a obsahuje aj množstvo príloh, ako sú Všeobecné poistné podmienky, asistenčné služby a podobne, je nosenie tohto dokumentu vo vozidle dosť nepraktické.
Ako potvrdenie o uzatvorení PZP nemôže slúžiť doklad o zaplatení, teda napríklad ústrižok šeku, nakoľko neobsahuje všetky potrebné údaje potrebné pre kontrolu. Na druhej strane, ani príslušník polície nemá právo takýto doklad od vodiča žiadať. Greksová však upozorňuje, že ak je PZP nezaplatené a neplatné, hrozí pokuta 3300 eur a v prípade zavinenia nehody plná náhrada škody na majetku aj na zdraví.   Ak sa vodič vozidla nevie preukázať dokladom o uzatvorení PZP, je polícia oprávnená na mieste zadržať Doklad o evidencii vozidla a neumožniť pokračovať takémuto vozidlu v ceste. Preto sa v prípade, že idete riadiť cudzie motorové vozidlo presvedčte, že ste od majiteľa alebo držiteľa vozidla dostali nielen Osvedčenie o evidencii vozidla, ale aj platný doklad o uzatvorenom PZP.
Vodič by nemal zabudnúť, že mimo územia Slovenskej republiky sa ako doklad o uzatvorenom PZP uznáva jedine zelená karta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies