Najväčšou tragédiou na Dunaji bolo v doterajšej histórii potopenie remorkéra Ďumbier

NETKY.SK • 30 Máj 2019, 13:51 • 2 min
Najväčšou tragédiou na Dunaji bolo v doterajšej histórii potopenie remorkéra Ďumbier

BUDAPEŠŤ - Doteraz najväčšou tragédiou na európskom veľtoku Dunaj je za posledné roky smrť ôsmich slovenských námorníkov z tlačného remorkéra Ďumbier, ktorá sa odohrala približne v rovnakom čase ako v stredu v Maďarsku, a to o 20.00 h v októbri 1996.

slovakia

left justify in out

Tragédia sa odohrala neďaleko elektrárne vo Viedni-Freudenau, keď sa tu potopil remorkér Ďumbier bývalej Slovenskej plavby dunajskej s jedným tlačným člnom. Na palube bolo vtedy deväť námorníkov, z ktorých sa jedného podarilo zachrániť, osem zahynulo. V ten večer boli na Dunaji mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky a krátko predtým sa dostala do takmer podobnej situácie slovenská posádka lode remorkéra Liptov.

 

img

 

V apríli 2000 na Krajinskom súde vo Viedni prebehlo prvé pojednávanie v prípade žaloby a.s. Slovenská plavba a prístavy (SPaP) a anglickej poisťovne The Standard proti Rakúskej republike. V máji 2002 sa dohodou medzi zúčastnenými stranami kauza havárie remorkéra Ďumbier skončila. Žalované strany vyplatili poškodeným spolu približne 2,954 milióna eur. 

 

img

 

K spomínanému tragickému nešťastiu došlo 22. októbra 1996 krátko pred ôsmou hodinou večer po tom, ako tlačný remorkér Ďumbier s loďou naloženou 750 tonami kostnej múčky minul dráhu do plavebnej komory a silný prúd ho zahnal k prepúšťacím splavom na reguláciu vody. Tam sa loď s nákladom zachytila na múroch druhej a tretej hate, zatiaľ čo remorkér s posádkou stiahol prúd cez štvrtú hať. Len jednému členovi slovenskej posádky sa nešťastie podarilo prežiť. Bezprostredne pred tragédiou Ďumbiera mala kolíziu v rovnakom úseku Dunaja ďalšia slovenská loď, remorkér Liptov.

 

 

Za posledných viac ako 20 rokov sa odohrali na Dunaji viaceré kolízie či už výletných lodí, alebo tlačných remorkérov a to na slovenskej, maďarskej, rakúskej či inej strane veľtoku. Väčšina z nich si nevyžiadala taký veľký počet obetí, ako v stredu pri Budapešti a v roku 1994 pri Viedni.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies