Vodca thajského režimu Prajut zruší vojnové právo, prevezme však absolútnu moc

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 14:28 • 2 min
Vodca thajského režimu Prajut zruší vojnové právo, prevezme však absolútnu moc

BANGKOK - Vodca thajského vojenského režimu Prajut Čan-oča v utorok ohlásil zámer zrušiť v krajine platnosť vojnového práva, ktoré zaviedol po prevrate v máji 2014, a využiť osobitné ustanovenia ústavy označované kritikmi za "diktátorské". Armádou dosadený premiér sa pred novinármi vyjadril, že návrh na stiahnutie vojnového práva predloží na schválenie kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi, čo by malo byť len formalitou.

slovakia

left justify in out

Uplatnením Článku 44 dočasnej ústavy následne získa neobmedzenú kontrolu nad všetkým zložkami štátnej moci bez toho, aby niesol akúkoľvek právnu zodpovednosť za svoje konanie. Rozhodnutie vyvolalo znepokojenie medzi ľudskoprávnymi aktivistami, právnikmi, politikmi a učencami, Prajut však ubezpečil, že právomoci bude využívať "konštruktívne" na riešenie bezpečnostných záležitostí.

 

"Neznepokojujte sa! Ak nerobíte nič zlé, tak sa nemusíte báť," povedal premiér novinárom po zasadnutí vlády nesúcej oficiálny názov Národná rada pre mier a poriadok. Podľa komentátora anglickojazyčného thajského denníka The Nation Pravita Rojanaphruka však Článok 44 "v podstate znamená, že Prajut je zákonom". "Môže nariadiť zadržanie kohokoľvek bez obvinenia, bez toho, aby takúto osobu postavil pred súd, a na tak dlho, ako si bude želať." Na základe podobného zákona v 60. rokoch 20. storočia vtedajší thajský diktátor nechal vykonávať hromadné popravy.

 

Prajut v poslednom období čelil nátlaku, aby zrušil platnosť vojnového práva, ktoré prenecháva zodpovednosť za bezpečnosť v krajine armáde a podľa kritikov odrádza zahraničných turistov a investorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies