Vodca Islamského štátu je mŕtvy! Bagdádího zabitie je potvrdené

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 13:52 • 2 min
Vodca Islamského štátu je mŕtvy! Bagdádího zabitie je potvrdené

BAGDAD – Iracká televízia dnes uviedla, že smrť vodcu IS, Abú Bakr Bagdádího, je potvrdená samotnými členmi teroristickej organizácie.

slovakia

left justify in out

Rusko, ktoré ešte počas minulého mesiaca avizovalo jeho smrť, však o zabití nemalo dôkazy. Bagdádí mal zomrieť počas ruského náletu na veliteľské stanovište militantov na južnom okraji sýrskeho mesta Rakka koncom mája tohto roku.

 

Islamisti poskytli krátke prehlásenie v meste Tal Afar, ktoré sa nachádza západne od dobytého Mósulu. V ňom potvrdili smrť svojho veliteľa. Kto ho vo funkcii nahradí však neprezradili. IS aj napriek okolnostiam, ktoré ich výrazne oslabujú, vyzývajú svojich prívržencov k nepretržitým bojom v snahe udržať si zvyšné územia, ktoré ovládajú.

 

Voľba nového nástupcu bude veľmi náročná. Akonáhle sa potvrdila skutočnosť, že Bagdádí je mŕtvy, rozpútali sa ďalšie boje medzi odporcami a členmi IS. V Tal Afar sa začalo masívne zatýkanie aj napriek zákazu vychádzania, ktorý vyhlásili radikáli.

 

Iracké úrady zatiaľ nepotvrdili či k vyhláseniu zo strany IS došlo, ktoré sa malo uskutočniť len deň potom, ako radikáli zrušili zákaz viesť diskusie na tému zabitia vodcu Bagdádího. Každému kto porušil toto nariadenie hrozilo 50 rán bičom, pričom imám, ktorý si bol s „najvyšším“ veľmi blízky, zaplatil za svoje kázania o možnosti jeho smrti vlastným životom.

 

Samozvaný Islamský štát stratil v posledných dňoch svoju poslednú strategickú baštu v Iraku - mesto Mósul, odkiaľ abú Bakr Bagdádí vyhlásil pred tromi rokmi na dobytých územiach v Iraku a Sýrii kalifát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies