Prezident Trump sa mal dopustiť porušenia prísahy

NETKY.SK • 9 December 2019, 19:23 • 2 min
Prezident Trump sa mal dopustiť porušenia prísahy

WASHINGTON - Šéf právneho výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Jerrold Nadler, obvinil začiatkom týždňa amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, že seba postavil pred krajinu a tým porušil prísahu, ktorú zložil pri nástupe do úradu.

slovakia

left justify in out

Nadler v úvode pojednávania v Snemovni reprezentantov informoval o existencii rozsiahlych dôkazov o prezidentových priestupkoch. "Dôkazy preukazujú, že Donald J. Trump, prezident Spojených štátov, sa postavil pred svoju krajinu. Porušil svoje najzákladnejšie povinnosti voči ľuďom. Porušil prísahu," povedal Nadler.

 

img

 

Obžaloba prezidenta Trumpa

Účelom vypočúvaní v právnom výbore je rozhodnúť, či má byť vypracovaná oficiálna obžaloba voči Trumpovi - a ak áno, čo by mala obsahovať. Pondelňajšie pojednávanie je kľúčovým krokom pred stanovením obvinení, o ktorých by v Snemovni reprezentantov mali hlasovať ešte pred Vianocami.

 

img

 

Zastavenie pomoci pre Ukrajinu

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov ovládanej demokratmi sa zameriava na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

 

img

 

Odvolať prezidenta USA môže len Senát

Vyšetrovanie prebiehajúce v snemovni môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi a v takom prípade by sa Trump stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA, po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde majú republikáni väčšinu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies