Vodca Boko Haramu odmietol svoje odvolanie z čela skupiny

NETKY.SK • 5 August 2016, 08:42 • 2 min
Vodca Boko Haramu odmietol svoje odvolanie z čela skupiny

LAGOS - Abú Bakr Šekau dnes prostredníctvom zvukovej nahrávky vyhlásil, že je aj naďalej vodcom militantnej organizácie Boko Haram.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na stredajší oznam extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorá uviedla, že novým vodcom tohto islamistického hnutia sa stal Abú Musab al-Barnáwí.

 

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej by takýto vývoj udalostí mohol naznačovať, že medzi militantmi dochádza k sporom a mohol by dokonca predznamenať aj rozkol týchto organizácií.

 

Hlas na nahrávke, ktorý je údajne Šekauov, al-Barnáwího kritizuje. Tvrdí tiež, že vodca IS Abú Bakr Baghdádí mu doposiaľ neodpovedal na listy, v ktorých al-Barnáwího označil za "neverca" hlásiaceho "falošnú vieru".

 

Šekau v nahrávke ďalej upozorňuje na ideologické rozdiely medzi ním a al-Barnáwím, ktorý prisľúbil, že pod jeho vedením sa skončia útoky na mešity a moslimské trhoviská, pričom práve tie sa v uplynulých rokov stali charakteristickou črtou Boko Haramu.

 

Šekau sa postavil do čela Boko Haram v júli 2009 po smrti zakladateľa tohto hnutia Muhammada Júsufa. Pod jeho velením sa skupina zradikalizovala, začala páchať masové vyvražďovanie civilistov a v marci 2015 prisahala vernosť Islamskému štátu.

 

Už takmer sedem rokov trvajúce útoky islamistov z Boko Haram si vyžiadali životy najmenej 20.000 civilistov a ďalší milión ľudí donútili k úteku.

 

Nigérijská armáda podnikla s podporou susedných štátov rozsiahlu ofenzívu zameranú na potlačenie extrémistov. Boko Haram však i naďalej pustoší mestá a obce v severovýchodnej časti krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies