Vo Washingtone odhalili pamätník Martinovi Lutherovi Kingovi ml.

NETKY.SK • 17 Október 2011, 21:03 • 2 min
Vo Washingtone odhalili pamätník Martinovi Lutherovi Kingovi ml.

Vo Washingtone odhalili pamätník Martinovi Lutherovi Kingovi ml.

slovakia

left justify in out

img

Za prítomnosti 50.000 ľudí z celých USA dnes vo Washingtone odhalili pamätník zavraždenému černošskému bojovníkovi za ľudské práva Martinovi Lutherovi Kingovi ml.
Akciu sprevádzali vystúpenia viacerých spevákov, vrátane Arethy Franklinovej. Pred prítomnými, medzi ktorými boli aj Kingovi príbuzní a spolupracovníci, vystúpil aj prezident Barack Obama.
Obama - ktorý mal šesť rokov, keď Kinga v roku 1968 zastrelili v Memphise - aktivistu označil za symbol zmien a pripísal mu zásluhy za to, že sa stal prvým černošským prezidentom USA. Podľa Obamu King "otriasol našim svedomím" a urobil Spojené štáty "dokonalejšími."
Slávnostný obrad bol pôvodne plánovaný na 28. augusta - na 48. výročie Kingovho známeho prejavu "Mal som sen" o rovnosti všetkých ľudí. Akciu však museli odložiť pre hurikán Irene, ktorý zasiahol východné pobrežie USA.
Deväť metrov vysoká socha z bledej žuly je dielom Číňana Lej I-sina. Po jej stranách stoja dva múry s Kingovými citátmi.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies