Vo využívaní elektronickej fakturácie Slovensko zaostáva

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:12 • 2 min
Vo využívaní elektronickej fakturácie Slovensko zaostáva

Vo využívaní elektronickej fakturácie Slovensko zaostáva

slovakia

left justify in out

Len necelých 30 % slovenských spotrebiteľov prijíma elektronické faktúry. Napríklad v Dánsku je to až takmer 80 %. Motívom pre prechod na elektronickú fakturáciu je nielen šetrenie nákladov, ale aj znižovanie negatívneho dopadu na životné prostredie.
      Ukázal to medzinárodný prieskum, ktorý uskutočnila fínska spoločnosť Itella Information, 100-% dcérska spoločnosť štátnej fínskej pošty, na jar roku 2010 v 16 krajinách Európy. Dotazníkový prieskum mapoval aktuálny stav a očakávania v oblasti elektronického spracovania finančných dokumentov vo firemnom a spotrebiteľskom sektore. Do prieskumu sa zapojilo 9037 spotrebiteľov a 4765 firiem.
      Prieskum podľa očakávania ukázal významné rozdiely v miere elektronizácie a jej vnímaní medzi regiónmi. Elektronizácia fakturačných procesov je najvyvinutejšia v severských krajinách. Okrem nich sa na popredných pozíciách objavili pobaltské štáty.
      Štáty strednej a východnej Európy tradične zaostávajú. Prekvapením je, že papierové spracovanie dokumentov je stále veľmi rozšírené a populárne aj v západoeurópskych krajinách ako Nemecko, Rakúsko či Veľká Británia. V týchto krajinách prijíma elektronické faktúry len približne 30 % spotrebiteľov, pričom ale 95 % zákazníkov prijíma aspoň jednu papierovú faktúru mesačne.
      V spotrebiteľskom sektore je zjavný aj rozdiel medzi dvoma formami elektronizácie príjmu faktúr. Zatiaľ čo v severských krajinách prevládajú spotrebitelia, ktorí by najradšej uvítali príjem faktúr priamo cez internetové bankovníctvo, v ostatných krajinách, medzi ktoré patrí aj Slovensko, prevláda dopyt po elektronických faktúrach zasielaných prostredníctvom elektronickej pošty. Svoj podiel na tom majú aktuálne možnosti bánk, ako aj legislatíva súvisiaca s elektronickým podpisom.
      S výnimkou Pobaltia a severských krajín stále prevládajú konzervatívni zákazníci, ktorým vyhovujú papierové faktúry. Najotvorenejší elektronickým faktúram sú zákazníci, ktorí aktívne používajú elektronické bankovníctvo. Takisto platí, že čím viac faktúr spotrebiteľ prijíma, tým viac preferuje prechod na elektronickú formu.
      Tempo elektronizácie spotrebiteľského a firemného sektora je rozdielne. Spoločnosti sa stále v drvivej väčšine spoliehajú na prácu s papierovými faktúrami, ktorú sú ochotné do budúcnosti skôr outsourcovať, než priamo elektronizovať. Bariérou v prechode na elektronickú fakturáciu je okrem konzervativizmu firiem a jednotlivcov aj relatívna technologická náročnosť procesu, ak by ho mali firmy realizovať, nutnosť udržiavať paralelne po dlhú dobu aj kapacity na prácu s papierom a nedostatok externých partnerov, ktorí by podobné služby na Slovensku ponúkali.
      Podľa obchodného riaditeľa slovenskej pobočky Itella Information Jána Mindeka prechodom na outsourcing papierovej fakturácie firma ušetrí minimálne 30 % súvisiacich nákladov, avšak pri plnej konverzii na elektronickú fakturáciu sa dajú súvisiace výdavky znížiť až o 80-90 %.
      Spoločnosť Itella pôsobí v sektore poštovej komunikácie, informačnej logistiky a materiálovej logistiky a poskytuje služby v 15 európskych krajinách. Materskou spoločnosťou skupiny je Itella Corporation, ktorej 100-% vlastníkom je fínska vláda. Vo Fínsku poskytuje služby zákazníkom pod značkou Posti. V medzinárodnej štruktúre poskytuje služby pod značkou Itella. Divízia Itella Information spolupracuje so spoločnosťami a organizáciami v oblasti spracovania, správy a realizácie informačných tokov. Tieto služby súvisia s automatizáciou fakturačných procesov zákazníka, správou dodávateľského reťazca a spracovaním dokumentov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies