Medzi EÚ a Švajčiarskom padli všetky bilaterálne rokovania! Prišla únia o silného partnera?

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 20:37 • 2 min
Medzi EÚ a Švajčiarskom padli všetky bilaterálne rokovania! Prišla únia o silného partnera?

ŽENEVA - Dlhoročné rokovania medzi Švajčiarskom a Európskou úniou o balíku bilaterálnych dohôd sa skončili neúspechom. Švajčiarska vláda v stredu uviedla, že obe strany nedokázali dosiahnuť dohodu o kľúčových otázkach vrátane cezhraničného pohybu uchádzačov o zamestnanie.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, vláda tohto bohatého alpského štátu informovala predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o rozhodnutí odstúpiť od rozhovorov.

 

img

 

Príliš veľké prepojenie s EÚ 
Kolaps dialógu s EÚ by mohol mať značné následky na 8,5-miliónové Švajčiarsko, ktoré je obklopené krajinami únie. Asi 1,4 milióna občanov EÚ žije vo Švajčiarsku a asi 340-tisíc ľudí denne dochádza za prácou do rôznych švajčiarskych odvetví.

 

Rokovania vo veľkej miere narazili na požiadavky EÚ na plný prístup k švajčiarskemu trhu práce pre jej občanov. Cassis upozornil, že takýto krok by mohol viesť k tomu, že občania z iných krajín ako zo Švajčiarska by tak dostali práva na sociálne zabezpečenie v krajine.

 

Švajčiari dúfajú, že zostanú blízkym partnerom "európskej dvadsaťsedmičky", s ktorou majú viac ako 100 bilaterálnych dohôd. Cassis však podotkol, že jeho krajina si zaslúži zo strany EÚ väčší rešpekt.

 

img

 

Vyjadrenia EÚ 
Európska komisia vyjadrila poľutovanie nad "jednostranným" rozhodnutím Švajčiarska a uviedla, že cieľom rokovaní bolo zabezpečiť, aby každý, kto má prístup na jednotný trh EÚ, čelil rovnakým podmienkam. EÚ varovala, že nedosiahnutie dohody by mohlo poškodiť mnohé existujúce dohody vrátane spolupráce v oblasti obchodu, vzdelávania a výskumu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies