Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 20:06 • 2 min
Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 1 700 metrov nad morom trvá dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo - druhý stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Pri veľmi silnom vetre napadlo do 20 centimetrov nového snehu, spolu za poslednú periódu sneženia do 50 centimetrov.

 

Nový sneh vietor odvial do nižších polôh a do lesa. Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený vo forme snehových dosiek a vankúšov, vyskytujú sa aj preveje na východných a juhovýchodných svahoch s hrúbkou až do 60 centimetrov.

 

img

 

Lavínové nebezpečenstvo je v teréne veľmi nerovnomerne rozložené. V kontraste s naviatymi snehovými doskami je veľká časť svahov vyfúkaná až na tvrdú starú snehovú pokrývku.

 

Vo vysokých polohách nad 2 000 metrov nad morom sa stále na niektorých miestach na severných a tienistých svahoch nachádzajú ešte aj vrstvy hranatozrnného snehu, ktoré môžu byť klznou plochou lavín.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva

Ráno bolo na podhorí okolo mínus dva stupne Celzia. V najvyšších polohách do mínus 13 stupňov Celzia. Je prevažne zamračené a sneží.

 

Fúka veľmi silný západný až severozápadný vietor, ktorý na hrebeňoch prekračuje rýchlosť 120 kilometrov za hodinu. V posledných dňoch vietor veľmi sťažoval pohyb vo vysokohorskom prostredí, no nasledujúce dni by sa mala situácia vylepšiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies