Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 19 December 2016, 12:49 • 2 min
Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá vo vyšších polohách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Sneh je nerovnomerne rozložený, lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne a pozornosť si vyžadujú najmä žľaby, závetria a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nízke vzhľadom na výšku snehovej pokrývky," uviedol Lizuch.

 

Na horách bolo dnes ráno väčšinou jasno alebo miestami malá oblačnosť. Teplota sa pohybovala od mínus desať do mínus štyri stupne Celzia. Fúkal čerstvý vietor severozápadných smerov.

Za posledných 24 hodín len ojedinele pripadlo niekoľko centimetrov nového snehu.

 

Sneh z poslednej periódy sneženia je však uložený v teréne veľmi nerovnomerne, plnil žľaby, terénne pasce a záveterné orientácie terénnych vyvýšenín. Povrch snehu je prevažne zmrznutý až tvrdý, miestami sa vyskytuje poľadovica, miestami vankúše ubitého plstnatého snehu, ktorý je však previazaný s podkladom. Výška snehovej pokrývky pre toto obdobie je však všeobecne podpriemerná vo všetkých pohoriach, skonštatoval Lizuch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies