Európski liberáli a Macronova aliancia Renesancia sa v EP spoja

NETKY.SK • 13 Máj 2019, 07:10 • 2 min
Európski liberáli a Macronova aliancia Renesancia sa v EP spoja

BRUSEL - Európski liberáli (ALDE) a francúzska národná aliancia pod vedením prezidenta Emmanuela Macrona sa dohodli, že sa po májových eurovoľbách spoja.

slovakia

left justify in out

Novovznikajúca politická skupina má za cieľ prerušiť súčasnú „koalíciu“ konzervatívcov z Európskej ľudovej strany a sociálnych demokratov (S&D). Venovať by sa mali širokému spektru ideológií, keďže Macronova politická aliancia pod názvom Renesancia zahŕňa okrem jeho strany Republika v pohybe (LREM) aj stranu umiernených demokratov (MoDem) a menšie konzervatívnejšie stredopravé hnutie Agir, ktoré tvoria odídenci z pravicových Republikánov.

 

img

 

Tieto plány na spojenie strán boli prerokované a dohodnuté už 11. mája, pričom naznačili, že sú otvorení aj ďalším členom, ktorí by mali záujem pridať sa.

 

img

 

Takáto spolupráca po eurovoľbách sa pozdávala viacerým politickým stranám, napríklad  Ciudadanos (Občania) zo Španielska, Momentum z Maďarska, Reformné hnutie (MR) belgického premiéra Charlesa Michela, NEOS z Rakúska a holandské liberálne strany z vládnej koalície Strana za slobodu a demokraciu (VVD) a D66.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona