Sever Slovenska môže zasiahnuť víchrica, vo vysokohorskom teréne platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 3 Január 2018, 09:16 • 2 min
Sever Slovenska môže zasiahnuť víchrica, vo vysokohorskom teréne platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno jasno s výnimkou Malej Fatry, kde bola hustá hmla. Snehová pokrývka je stabilizovaná, premrznutá a len ojedinele nenosná. Sever Slovenska zas môže zasiahnuť víchrica. Pre túto oblasť vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu prvého stupňa.

slovakia

left justify in out

Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od - 12 do +1°C. Fúkal mierny juhozápadný vietor. Stále však platí, že v polohách nad 1 500 m n. m. je sneh nerovnomerne rozmiestnený, niekde sa stále môžu nachádzať vyfúkané ľadové plochy. Inde je naopak nafúkané väčšie množstvo snehu vo forme vankúšov a dosiek, ktoré nemusia byť previazané s podkladovou vrstvou starého tvrdého snehu.

Lavínové nebezpečenstvo je vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí mierne, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh z vianočného sneženia padal na tvrdú podkladovú snehovú vrstvu, kde ho severozápadný a južný vietor striedavo prefukoval na záveterné svahy, kde vytvoril snehové vankúše a dosky. Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny pri dodatočnom zaťažení.

 

Lavínové nebezpečenstvo má lokálny charakter. V odtrhových zónach žľabov, vstupov do žľabov a terénnych depresií všetkých svetových strán, najmä však vo výškach nad 1 800 m n. m., kde ani pri oteplení teplota počas dňa neklesala pod 0°C, je vrstva nafúkaného snehu vo forme dosiek a návejov prevažne jasnej bielej farby. Podkladová ľadová vrstva je sivej až šedej farby.
 

Vietor na severe môže dosahovať rýchlosť 110 až 135 km/h. Pre niektoré severné a západné okresy Slovenska platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi. Niekde sa môže objaviť aj hmla.

 

"Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," varuje SHMÚ. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa aj pred povodňami. Zvýšené vodné toky sú na východe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies