AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca bude pokračovať v stredu

NETKY.SK • 22 Február 2022, 13:14 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Odvolávanie Mikulca bude pokračovať v stredu

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR prerušili utorkové rokovanie. V diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) budú pokračovať v stredu ráno. Prihlásených je ešte viac ako desať rečníkov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 22. februára, 19:27

 

V závere dňa pokračoval podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v čítaní uznesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Čítať ho začali poslanci Smeru-SD už dopoludnia a pokračovali v tom počas dňa vo svojich vystúpeniach.

 

img

 

Mimoriadna schôdza sa začala v piatok 18. februára. Rokovanie inicioval Smer-SD s podporou nezaradených poslancov. V diskusii vystúpili v úvode líder Smeru-SD Robert Fico aj líder OĽaNO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec. Utorku dominovali vystúpenia opozície.

 

Pôvodný článok:

 

Tvrdí, že zámerom súčasnej vlády nie je politicky zničiť opozíciu, ale ju pozatvárať, a to za každú cenu.

 

 „Demokracia nie je ohrozená len politicky, ale aj mocensky," vyhlásil Pellegrini s tým, že Mikulec zlyhal vo svojej funkcii. Práve rezort vnútra by mal podľa Pellegriniho garantovať zákonnosť a práva pre občanov. Podotkol, že v súčasnosti však dochádza k porušovaniu ľudských práv. „Matovič, Mikulec a Lipšic nechcú opozíciu politicky zničiť, oni ju chcú zavrieť. Za každú cenu," uviedol expremiér. Hovorí o manipulácii vyšetrovania a uprednostňovaní osobnej pomsty zo strany vlády.

 

img

 

Počas vystúpenia kritizoval aj médiá. Tie si podľa neho prestávajú plniť svoju úlohu strážneho psa demokracie. Namietal i kroky vlády v boji s pandémiou, hovoril o potláčaní ľudských práv. Negatívne vníma i to, že nebolo vyhlásené referendum o predčasných voľbách a že koalícia odmietla v parlamente aj zmenu Ústavy SR, ktorá by to umožnila. Vládna koalícia podľa jeho slov poprela zásadu, že nositeľom moci je ľud.

 

Radovan Kazda (SaS) pripomenul, že o tri dni to budú štyri roky, odkedy sa spoločnosť dozvedela o vražde novinára a jeho snúbenice. Práve to bol podľa neho dôkaz rozkladu a toho, že mafia prerástla do vlády. „Vtedy bol dôvod na predčasné voľby," vyhlásil s tým, že vtedajšia vláda "vajatala", neschválila predčasné voľby, nerozpustila parlament a tri týždne sa čakalo na zmenu premiéra. Súčasná vláda podľa neho dokáže viesť boj s pandémiou aj napriek "vajatavým a antivaxerským postojom opozície".

 

Marek Šefčík (OĽaNO) reagoval, že v súčasnosti vypovedajú viacerí ľudia, ktorí boli súčasťou systému minulej vlády, o tom, ako oni bojovali proti vtedajšej opozícii.

 

img

 

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico procedurálnym návrhom požiadal o prítomnosť ministra Mikulca, ktorý sa v sále nenachádza. Rovnako požiadal o zvolanie poslaneckého grémia v súvislosti s niektorými výrokmi ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) ešte z piatka (18. 2.) voči podpredsedovi parlamentu Jurajovi Blanárovi (Smer-SD), ktorý počas jeho vystúpenia viedol schôdzu.

 

Prečítajte si: Kolíková o Mikulcovi: „Mikulec má moju podporu, robí účinné kroky v boji proti korupcii!"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies