Strana Vlasť sa vyjadruje ohľadom držby a používania strelných zbraní

NETKY.SK • 12 December 2019, 19:30 • 2 min
Strana Vlasť sa vyjadruje ohľadom držby a používania strelných zbraní

Žaloba Českej republiky je údajne namierená proti smernici Európskej komisie, ktorá sa týka držby a nadobúdania strelných zbraní. Takto rozhodol Luxemburský súd a volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin spoločne s bezpečnostným expertom strany Ernestom Nagyom vyjadrili svoj názor na toto rozhodnutie.

slovakia

left justify in out

Nagy už v úvode vyjadril svoju ľútosť, že Slovenská republika sa nepripojila k žalobe proti tejto smernici Európskej komisie. Smernica totiž zasahuje do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky. Slovensko sa síce na jednej strane vzdalo časti svojich kompetencii v prospech členstva v Európskej únii (EÚ), no vnútorné záležitosti ostali v rukách jednotlivých členských štátov, teda aj v rukách Slovenska.

 

"Zákon č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach a strelive spadá do vnútornej bezpečnosti," vyjadril sa bezpečnostný expert strany Vlasť.

 

img

 

Samotné zapracovanie smernice do zákona Slovenskej republiky o zbraniach a strelive je veľmi otázne. Uvádza sa v nej, že sa zlepší boj proti terorizmu a Európa bude pod touto novelou bezpečnejšia. V praxi to tak ale podľa Ernesta Nagya nebude. "Pokiaľ sa u nás smernica schváli, platnosť zbrojných preukazov bude skrátená na polovicu a držitelia tohto preukazu budú musieť požiadať o nový."

 

Nagy vysvetľuje aj to, za akých podmienok je na Slovensku vystavený občanovi zbrojný preukaz. "Občan musí byť bezúhonný, predkladá výpis z registra trestov, musí byť spoľahlivý a zdravotne spôsobilý po fyzickej aj mentálnej stránke."

 

img

 

Ďalej sa vyjadril, že cieľom EÚ je sťažiť legálnu držbu zbraní. Na margo toho predostrel aj pripravovanú smernicu Európskej komisie o ochrane životného prostredia, ktorá sa týka zákazu používania olova, teda základnej zložky na výrobu nábojov. Európska únia síce navrhuje nahradiť olovené náboje homogénnym strelivom, no to má svoje nedostatky.

 

"Zavedenie homogénneho streliva bude robiť problémy výrobcom zbraní," tvrdí Nagy. Náboje pre jednotlivé strely musia mať určitú dĺžku, hrúbku aj hmotnosť. V prípade homogénneho streliva sú tieto náboje trochu odlišné. Tieto strely boli vyrobené pre poľovníkov, pretože nespôsobujú zvieraťu pri zásahu jednak takú deformáciu, a po druhé, samotné postrelené zviera toľko netrpí.

 

img

 

Sú však drahšie ako olovené strely. Ernest Nagy, aj ako bývalý viacnásobný majster sveta v športovej streľbe, nechce predbiehať, no zavedenie tohto typu streliva na Slovensku, môže podľa neho spôsobiť veľké problémy pre náš šport. Slovensko pritom patrí k najúspešnejším krajinám, športovej streľby či biatlonu. Tieto odvetvia budú mať ale nemalé finančné problémy, pokiaľ sa smernica na Slovensku schváli.  

 

img

 

Európska únia sa pri jej zavedení oháňa ochranou životného prostredia. Doteraz však nebol vypracovaný žiadny vedecký podklad, ktorý by dokazoval, že homogénne strelivo je "menej škodlivé" ako olovené náboje. Navyše odborníci sú názoru, že z dlhodobého hľadiska práve homogénne náboje budú mať väčší dopad na životné prostredie.

 

Na druhej strane sa toto "ekologické riešenie" javí ako úplne neefektívne, pretože najviac streliva počas roka používajú bezpečnostné zložky, a teda polícia a armáda. Tie však dostali od EÚ výnimku a budú môcť aj naďalej používať olovené náboje.

 

img

 

"Tu nejde o ochranu životného prostredia, ale o to, aby štát odobral občanom zbrane a potom ten kruh uzavrel," vysvetlil Ernest Nagy.

 

Volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin sa ku konci vyjadril, že v prvom rade ide o smernicu Európskej únie, teda unijného práva, ktoré Slovenská republika nemusí prijať, pokiaľ sama nechce.

 

img

 

"Z hľadiska medzinárodného a unijného práva pre nás rozhodnutie Luxemburského súdu nie je záväzné.  Smernica, ktorú Slovensko prijalo je totiž nulitná. Tak ako migračná a azylová politika spadá do výlučnej kompetencie členských štátov, rovnako to je aj so zbraňami a strelivom, pretože spadajú do hlavy verejný poriadok a vnútorná bezpečnosť," vysvetlil sudca najvyššieho súdu a volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin. 

 

 

Ponúkame aj celú tlačovú konferenciu strany Vlasť. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona