Vo Viedni sa stretne komisia pre realizáciu jadrovej dohody s Iránom

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 09:42 • 2 min
Vo Viedni sa stretne komisia pre realizáciu jadrovej dohody s Iránom

VIEDEŇ/TEHERÁN - Diplomati Iránu a piatich svetových mocností sa v piatok stretnú vo Viedni, aby predišli stroskotaniu dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015 po tom, ako sa Spojené štáty rozhodli od nej odstúpiť.

slovakia

left justify in out

Ide o prvé zasadnutie spoločnej komisie pre realizáciu jadrovej dohody s Iránom od 8. mája, keď americký prezident Donald Trump oficiálne oznámil odstúpenie od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) a obnovenie sankcií voči Iránu.

 

Trump zmienenú dohodu kritizoval a argumentoval, že aj tak nezabráni, aby Irán získal bojové hlavice, a už vôbec nerieši iránske ambície v oblasti raketového programu.

 

Iránski predstavitelia deklarovali odhodlanie dodržať svoju stranu dohody, ktorá zahŕňa prísne obmedzenie ich jadrového programu. A to v prípade, že svoje záväzky dodržia aj Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína a postarajú sa, aby Irán mohol pokračovať v podnikaní vo svete.

 

"Nebude to jednoduché, ale skúsime to," povedal pred piatkovým stretnutím námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Araghčí.

 

Európska únia by mala počas rokovaní presadzovať opatrenia, ktorými by európske firmy podnikajúce v Iráne ochránila pred dôsledkami amerických sankcií.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v uplynulom týždni vyhlásil, že "kým Iránci budú rešpektovať svoje záväzky, EÚ sa bude, samozrejme, držať dohody, ktorej bola tvorcom". Juncker pritom varoval, že rozhodnutie Spojených štátov o obnovení sankcií "nezostane bez účinku" na európske firmy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies