Situácia v Stredomorí sa pomaly upokojuje, Grécko a Turecko sa dohodli na spoločnom dialógu

NETKY.SK • 22 September 2020, 17:31 • 2 min
Situácia v Stredomorí sa pomaly upokojuje, Grécko a Turecko sa dohodli na spoločnom dialógu

ANKARA - Turecko a Grécko sú pripravení obnoviť prieskumné rozhovory týkajúce sa sporov o právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov vo východnej časti Stredozemného mora. Oznámil to v utorok úrad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

slovakia

left justify in out

Naposledy pred 4 rokmi 

Turecko a Grécko sa na otvorení sondážnych rokovaní dohodli počas videokonferencie, na ktorej sa okrem Erdogana zúčastnili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a šéf Európskej rady Charles Michel. Naposledy sa takéto rozhovory medzi Ankarou a Aténami konali v roku 2016.

 

img

 

Erdogan poznamenal, že vývoj napätej situácie bude závisieť aj od recipročných krokov. "Kroky, ktoré podnikne Grécko, budú dôležité vzhľadom na to, ako budú tieto sondážne rokovania a ďalší dialóg postupovať," uviedol.

 

Turecký prezident tiež vyzval na nadviazanie pozitívnych vzťahov medzi Ankarou a Bruselom. K tomu by podľa neho dopomohli konkrétne kroky v oblasti colnej únie, bezvízového cestovania a migrácie.

 

img

 

Oblasť Cypru

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa v poslednom období prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru a gréckych ostrovov. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny námorné vojenské jednotky.

 

img

Patová situácia medzi Gréckom a Tureckom vyvolávala obavy z možného vypuknutia otvoreného konfliktu medzi týmito dvoma členskými krajinami NATO.

 

Súvisiace články: Posun v eskalujúcom spore medzi Tureckom a Gréckom, Erdogan je ochotný rokovať

 

Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona