Vo veku 89 rokov zomrel nemecký exminister Hans-Dietrich Genscher

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 13:33 • 2 min
Vo veku 89 rokov zomrel nemecký exminister Hans-Dietrich Genscher

BERLÍN - Najdlhšie slúžiaci nemecký minister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher, ktorý bol jedným z kľúčových architektov opätovného zjednotenia krajiny v roku 1990, zomrel vo veku 89 rokov.

slovakia

left justify in out

Jeho osobná asistentka Nicola Maierová dnes potvrdila, že Genscher zomrel vo štvrtok večer vo svojom domove vo Wachtbergu neďaleko Bonnu v kruhu svojej rodiny.


Genscher bol ministrom zahraničných vecí 18 rokov, najskôr v Západnom Nemecku a potom v zjednotenom Nemecku, vo vládach kancelárov Helmuta Schmidta a Helmuta Kohla, informovala tlačová agentúra AP.


Po páde Berlínskeho múru 9. novembra 1989 stál na čele snáh o opätovné zjednotenie Západného a Východného Nemecka, ku ktorému došlo 3. októbra 1990.


Narodil sa vo východonemeckom meste Halle a ministrom zahraničných vecí bol v rokoch 1974-92. Ako člen liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) zastával v minulosti aj funkciu ministra vnútra. V rokoch 1974-85 bol predsedom FDP.


Aj po svojom odchode "do výslužby" v roku 1992 zostal veľmi dlho v politike aktívny, v roku 2013 ako 85-ročný pomohol vyjednať prepustenie bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského z ruského väzenia.

 

Hans-Dietrich Genscher patril k najobľúbenejším politikom Nemecka. Zomrel na zástavu srdca, informovala s odvolaním sa na jeho kanceláriu tlačová agentúra DPA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies