Vo väzení bola viac ako osem rokov, prepusteniu pomohlo aj toto podozrenie

NETKY.SK • 8 Október 2020, 15:41 • 2 min
Vo väzení bola viac ako osem rokov, prepusteniu pomohlo aj toto podozrenie

Ľudsko-právna aktisitka, ktorá bola väznená v Iráne, sa dočkala prepustenia na slobodu.

slovakia

left justify in out

Teherán - Irán v stredu večer umožnil prepustenie aktivistku Narges Mohammadíovú. Tá protestovala proti trendu udeľovania trestu smrti. Správu o tom predniesla vo štvrtok agentúra AP, ktorá sa odvolala na informácie od iránskych novinárov.

 

Mohammadíová v roku 2016 najprv odsúdili na desať rokov odňatia slobody. Jej prepustenie bolo umožnené vďaka zákonu, ktorý znižuje trest, ak s tým však súhlasí príslušný súd. Vo väzení bola osem a pol roka, prezradil podľa tlačovej agentúry ISNA zdroj z iránskeho justičného prostredia.

 

 

Pomohla výrazne aj organizácia Amnesty International. Pretože aktivistka sa nachádzala v zlom zdravotnom stave a mala aj podozrenie na COVID-19, organizácia v júli požiadala oslobodenie aktivistky.

 

Teheránsky revolučný súd Mohammadíovú poslal do väzenia za plánovanie kriminálnej aktivity. Mala sa tak dopustiť poškodenia bezpečnosti Iránu, šírenia propagandy proti vláde, ale aj vytvárania zločineckých skupín. Trest si odpykávala v meste Zandžán, ktoré sa nachádza cca 280 kilometrov od hlavného mesta Iránu.

 

Dezinfekčné gély a rúška si môžete objednať aj na stránke shop.netky.sk

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies