Švajčiarsko otvorilo stavebný projekt storočia

NETKY.SK • 5 September 2020, 10:01 • 2 min
Švajčiarsko otvorilo stavebný projekt storočia

CEMAMORINO - Vo švajčiarskom kantóne Ticino v piatok oficiálne otvorili 15,4 kilometra dlhý železničný tunel, ktorý prechádza pod horským priesmykom Monte Ceneri.

slovakia

left justify in out

Ide o poslednú súčasť priameho železničného prepojenia medzi severnou Európou a Stredomorím cez Alpy, informuje tlačová agentúra Reuters.

 

Tunel za 3,6 miliardy švajčiarskych frankov, ktorého výstavba trvala desať rokov, nahradí strmú povrchovú železničnú trať. Jeho severný portál je situovaný v obci Camorino a južný pri obci Vezia neďaleko mesta Lugano.

 

 

Je súčasťou dopravného systému NRLA, ktorý je označovaný za švajčiarsky stavebný projekt storočia.

 

Spolu s 57,1 kilometra dlhým Gotthardským pätným tunelom - najdlhším železničným tunelom na svete otvoreným v roku 2016 - a 34,6 kilometra dlhým Lötschberským pätným tunelom dopĺňa Cenerský pätný tunel systém, ktorý umožňuje súvislú nákladnú dopravu z holandského Rotterdamu do talianskeho Janova pod alpským masívom.

 

 

Švajčiarsko chce využiť tento tunel, ktorý bude uvedený do prevádzky 13. decembra, na presun väčšieho objemu nákladnej dopravy z kamiónov na železnicu, čím sa znížia emisie oxidu uhličitého a posilní sa ochrana životného prostredia v alpskej oblasti. Tunelom môže denne prechádzať zhruba 170 nákladných a 180 osobných vlakov.

 

Cenerský pätný tunel skráti cestovanie z talianskeho Milána do švajčiarskeho Zürichu zo štyroch na tri hodiny, pričom Švajčiarske federálne železnice (SBB) plánujú zaviesť aj priame spoje do Bologne a Janova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona