AKTUALIZÁCIA: Očitý svedok o úmrtí Milana Lasicu! Na udalosť reagovali aj známe tváre

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 08:43 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Očitý svedok o úmrtí Milana Lasicu! Na udalosť reagovali aj známe tváre

BRATISLAVA - Včera otriasla Slovenskom smutná správa o úmrtí Milana Lasicu. Zomrel vo veku 81 rokov. Skolaboval priamo na javisku a nepodarilo sa ho už oživiť.

slovakia

left justify in out

V minulosti trpel početnými zdravotnými ťažkosťami a musel podstúpiť niekoľko náročných operácií.

 

img

 

Podľa divákov bol celý večer vo veľmi dobrej forme, no po záverečnej klaňačke sa stalo to, čo nikto neočakával. Zosunul sa k zemi. Ani po pohotovej reakcii a oživovaní sa Milana Lasicu nepodarilo zachrániť. Privolaní lekári sa o to pokúšali 20 minút.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Milan Lasica už nie je medzi nami. Vo veku 81 rokov nás navždy opustil z miesta, ktoré bolo preňho všetkým

 

"Bola to náhla porucha srdcového rytmu. Bol som tam a poskytoval som prvú pomoc s kolegami, než prišla záchranka. Dospieval pesničku Ja som optimista v dobrej forme, bola klaňačka asi dvakrát, a zrazu sa pomaly zosunul k zemi. Párkrát sa vrátil a hýbal očami, ale nezvládol to. Bohužiaľ, je to pravda," povedal DenníkuN  jeden z divákov.

 

Známe tváre reagujú na úmrtie Milana Lasicu

"Milan Lasica mal talent pobaviť ľudí a glosovať na akúkoľvek tému s ľahkosťou a noblesou, bol to človek, ktorého práca presahovala generácie," uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

 

 

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď vníma Lasicu ako osobnosť, ktorá nemá v slovenskej spoločnosti obdobu. Považuje ho za jedinečného a inšpiratívneho človeka, ktorý formoval slovenskú kultúru, interpretoval spoločenské témy nezameniteľným spôsobom a bol mimoriadne múdry.

 

 

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka všetci jeho obdivovatelia, ale aj kritici, uznávajú, že Slovensko opustila výnimočná osobnosť, všestranný umelec a človek s veľkou váhou hlasu a názoru na politiku a stav spoločnosti. 

 


„Zomrel tak, ako žil. S piesňou v srdci a na doskách, ktoré znamenajú svet. Ďakujeme, Milan Lasica, za všetko, za to, že vďaka Vám boli naše životy veselšie a radostnejšie," dodala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

 



Ministerka kultúry Natália MIlanová uviedla, že odišiel majster slova. "Ostali sme bez slov. Preto mi je zaťažko napísať čokoľvek, čo by vyjadrilo ten ťaživý pocit, že nás opustil skutočný majster slova, ktorý aj mučenie španielskou čižmou vedel podať s úsmevom. Budete nám všetkým chýbať Maestro. Veľmi," uviedla Milanová.

 

 

Vo svojom profile na sociálnej sieti reagoval aj predseda Národnej rady a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Už ako malý chlapec som chodil do divadla na Lasicu a Satinského. Keď ich dávali na ČST, všetci sedeli pred televízorom. My sme ho poznali všetci, bol súčasť našich obývačiek. Patril tak trochu každému, bol ako rodina. Odpočívajte v pokoji maestro. Budete nám chýbať," priblížil Kollár.

 

 

Nezabudol ani predseda vlády Eduard Heger. „Veľmi ma zasiahla správa o tom, že Slovensko, žiaľ, prišlo o ďalšiu legendu slovenskej kultúry. Milan Lasica bol nadaný herec, spevák a autor. Jeho celoživotné dielo je jasným dôkazom toho, že žiaden režim nemá takú moc, aby zastavil kreativitu, smiech a priateľstvo. V ťažkých časoch cenzúry hľadali spoločne s Júliusom Satinským cesty, ako povzbudiť ľudí. Odpočívajte v pokoji," uviedol premiér. 

 

 

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že Lasica bude vždy patriť do zlatého fondu slovenského umenia. „Keď zomrie niekto, kto sa nás svojím životom dotýkal, mám pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas a svet už nebude taký istý. Bude v ňom niečo významné chýbať," napísala prezidentka. 

 

Aktualizácia 19. júla 10:20

Smútok prejavila i Dagmar Havlová. "V lete mal s nami točiť film Šťastný Nový rok. Už to nenakrútil," napísala herečka Dagmar Havlová na Imstagrame a spomenula aj Lasicovu manželku Magdu Vášáryovú, s ktorou mal dve dcéry Žofiu a Hanu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dagmar Havlová (@dagmarhavlova_official)

 

Na smrť Milana Lasicu reagoval aj český exposlanec Miroslav Kalousek. "Je to strašne smutné, ale ten koniec je nádherný. Daj mu, Pane, ľahké odpočinutie,"  napísal na sociálnej sieti.

 

Táto nečakaná udalosť zasiahla i moderátora Viktora Vinczeho. "Táto fotka Tibor Huszár visí v našej obývačke. A legendy sú po desaťročiach, aj s autorom fotografie, zase spolu," napísal k legendárnej fotografii Lasicu a Satinského vo vani.

 

 

Veronika Žilková sa taktiež pripojila k smútiacim. Zdieľala spoločnú fotografiu s Lasicom, s ktorým si zahrala vo filme Samorost.

 

Na Instagrame si na populárneho herca zaspomínalo viacero známych osobností. Medzi nimi je aj David Gránský, ktorý neopomenul ani Františka Nedvěda.

 

img

 

Celeste Buckingham si pripomenula Lasicov slávny citát: "Nepátraj, čo bude potom, nepozeraj sa na svet s nechuťou. Kto sa zmieril so životom, zmiei sa aj so smrťou." 

 

img

 

Nezabudla ani Barborka Švidraňová. "Miliónkrát ďakujem. Za Vás a za Vašu jedinečnosť! Odpočívaj v pokoji," napísala.

 

Smútok zasiahol aj legendu Mira Žbirku. 

S maestrom sa úctivo rozlúčila aj Katarína Knechtová na sociálnej sieti.

 

Nezabudol ani Marián Čekovský.

 

Táto udalosť nepochybne zasiahla všetky generácie. Milan Lasica zanechal obrovskú stopu a prenádherný rukopis v umení a kultúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies