Vo Vajnoroch bude mať veľkú premiéru Deň oranžového vína

NETKY.SK • 4 Október 2023, 14:00 • 2 min
Vo Vajnoroch bude mať veľkú premiéru Deň oranžového vína

Poznáme vína suché, polosuché, polosladké, sladké, červené, ružové, biele, poznáme aj najnovšie trendy biovín. No počuli ste už o oranžových vínach?

slovakia

left justify in out

Ak nie, máte jedinečnú možnosť zoznámiť sa s nimi na prvom ročníku Dňa oranžového vína v bratislavskej vinárskej štvrti Vajnory.
V sobotu 7. októbra vás v rámci sezóny vinobrania pozývajú tunajší majstri vinári (pod hlavičkou Via Vitis) na ochutnávku tých najlepších a najzaujímavejších oranžových vín.

Ak ste ešte nikdy tento termín nepočuli, vedzte, že ide o vína, dorábané podľa pôvodnej, starobylej gruzínskej metódy. Jej tradície siahajú päť tisíc rokov dozadu, kedy Gruzínci nechávali biele víno macerovať a spontánne prekvasiť na šupkách vo veľkých hlinených amforách, zakopaných v zemi.

Princíp výroby oranžového vína spočíva v tom, že bobule sa nechávajú so šupkou macerovať aj niekoľko týždňov až mesiacov, čo vínu vo výsledku dáva typickú nápadnú chuť, vôňu aj farbu, podľa ktorého dostalo názov.

Chuť tohto netradičného nápoja je prekvapivo hlboká (s tónmi čerešní, kávy, korenia, hrušky, dule...), s výraznými tanínmi, podobnejšia skôr červenému ako bielemu vínu. Ak si radi vychutnávate dobré víno s jedlo, práve oranžové víno je na to ako stvorené, jeho štruktúra ho predurčuje ako sprievodcu k mnohým jedlám. Najviac sa asi hodí ku grilovaným mäsám, zelenine, syrom.

Dnes sa okrem Gruzínska táto starodávna metóda pri výrobe vín využíva aj v Taliansku, Slovinsku, na Morave, čoraz populárnejšia je medzi slovenskými vinármi. Tie najlepšie vínka s neodolateľným jantárovým nádychom rôznych značiek sa budú degustovať a hodnotiť vo Vajnoroch v Pivnici Bakchus Vila  7. októbra od 17. 00 do 22.00. Ste srdečne vítaní!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies