Vo svete je uznávaný na Slovensku ho takmer nepoznajú: F. J. Turček nemal ani strednú školu, citujú ho svetoví vedci

NETKY.SK • 11 December 2015, 11:25 • 2 min
Vo svete je uznávaný na Slovensku ho takmer nepoznajú: F. J. Turček nemal ani strednú školu, citujú ho svetoví vedci

ZVOLEN - Na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene sa dnes a v sobotu (12.12.) koná konferencia s medzinárodnou účasťou pri príležitosti 100. výročia narodenia ekológa a zoológa Františka Jozefa Turčeka. Podujatie je organizované ako spoločné pokračovanie tradičných konferencií Aplikovaná ornitológia (27. ročník) a Výskum a ochrana cicavcov na Slovensku (12. ročník).

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedol pracovník Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene Anton Krištín, takých osobností, ako bol František Jozef Turček, nie je veľa. "Neukončil ani strednú školu, napriek tomu vďaka svojmu talentu a usilovnosti vyrástol na vedca so svetovým ohlasom. Na jeho dielo sa odvolávajú aj súčasníci," uviedol.

 

F. J. Turček je považovaný za prvého slovenského ekológa, pretože sa ako prvý zaoberal kvantitatívnym ekologickým výskumom živočíšnych populácií a spoločenstiev. Najpodrobnejšie sa venoval drobným hlodavcom a vtákom významným pre ochranu lesa. Počas jeho pôsobenia v lesníckom výskume bol hlavnou témou väčšiny jeho prác ekologický vzťah živočíchov k drevinám. Je autorom vyše 500 titulov, bol mimoriadne publikačne činný. Medzi najčastejšie citované práce patria jeho dve knižné monografie o ekologických vzťahoch vtákov a cicavcov k drevinám, ktoré vydalo Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied v nemeckom jazyku.

 

F. J. Turček si zaslúži pozornosť nielen ako jedinečný vedec, ale aj pre svoje charakterové vlastnosti. Jeho nekonformné postoje vyústili do diskriminácie, bol nútený zmeniť zamestnanie. Zaslúžené uznanie sa mu dostalo na konci života v Slovenskej akadémii vied na pracovisku v Banskej Štiavnici, kde pôsobil 13 rokov, do roku 1977, keď predčasne zomrel.

 

Na konferencii odznejú referáty, ktoré zhodnotia Turčekovu osobnosť a dielo. Referáty prednesú poprední slovenskí a českí ekológovia. Účastníci konferencie si ho popoludní uctia aj odhalením pamätnej tabule v priestoroch Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene.

 

Podujatie organizujú Technická univerzita vo Zvolene, Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana a Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. Prihlásených je 120 účastníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies