Vo Švédsku útočil na školu maskovaný muž mečom: Zomrel učiteľ a žiak aj páchateľ

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:15 • 2 min
Vo Švédsku útočil na školu maskovaný muž mečom: Zomrel učiteľ a žiak aj páchateľ

ŠTOKHOLM - Jeden učiteľ a jeden žiak zahynuli a dve ďalšie osoby utrpeli dnes vážne zranenia pri útoku maskovaného útočníka ozbrojeného nožom alebo mečom v škole na juhozápade Švédska. Zraneniam neskôr podľahol aj samotný páchateľ. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenia miestnych úradov, polície, médií a svedkov.

slovakia

left justify in out

K útoku došlo dnes ráno krátko po 10.00 h na škole Kronan v priemyselnom meste Trollhättan v blízkosti miestnej kaviarne, ktorá sa nachádza v areáli školy a neďaleko školskej jedálne, doplnila agentúra AP.

 

Učiteľ, ktorý bol prvou obeťou útoku, zahynul priamo na mieste činu. Ďalších dvoch žiakov - chlapcov vo veku 11 a 15 rokov - a tiež ďalšieho učiteľa previezli po incidente s vážnymi zraneniami do miestnej nemocnice. Jeden z chlapcov zraneniam neskôr podľahol, doplnila BBC.

 

 

Páchateľa policajti na mieste postrelili a následne previezli do nemocnice, kde neskôr podľahol zraneniam. Polícia jeho totožnosť doposiaľ nezverejnila, no uviedla, že pochádzal priamo z Trollhättanu a mal 21 rokov. Policajti už prehľadali jeho dom.

 

Jeden zo študentov školy médiám poskytol fotografiu, ktorá zrejme zachytáva útočníka v areáli školy tesne pred útokom. Muž na nej je oblečený v čiernom, na hlave má masku a tiež prilbu a v ruke meč - jeho oblečenie teda pripomína tak trochu uniformy, aké sa nosili počas druhej svetovej vojny, doplnil BBC.

Miestny policajný hovorca Thomas Fuxborg agentúre AP povedal, že páchateľ mal zo sebou viac než jednu zbraň vrátane niečoho, čo vyzeralo ako nôž. Fuxborg doplnil, že policajti na páchateľa vystrelili dvakrát, pričom jedna rana ho zasiahla. Motív jeho útoku zatiaľ nie je známy.

 

Študent školy pre švédsku televíziu povedal, že keď zazrel útočníka, spočiatku sa domnieval, že ide o žart. "Mal masku, čierne šaty a dlhý meč," uviedol. Iný žiak zase tvrdil, že páchateľ mal na sebe masku z Hviezdnych vojen, uviedol švédsky denník Dagens Nyheter.

 

Do mesta Trollhättan sa chystá ešte dnes vycestovať aj švédsky premiér Stephen Löfven, ktorý dnešok v súvislosti s incidentom označil za "čierny deň pre Švédsko" a na adresu obetí a ich rodín vyjadril slová ľútosti.

 

Priemyselné mesto Trollhättan ležiace na juhozápade Švédska (severne od Göteborgu) je domovom asi 50.000 ľudí. Tamojšiu školu Kronan navštevuje približne 400 žiakov v predškolskom až stredoškolskom veku.

 

Útoky na školách sú vo Švédsku veľmi zriedkavé. Podobný incident sa v krajine naposledy odohral v roku 1961 v meste Kungälv neďaleko Göteborgu, keď pri útoku na miestnu školu zahynula jedna osoba a šesť ďalších utrpelo zranenia, doplnila BBC.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies