Vo Fukušime začali s budovaním ľadového valu pod reaktormi

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 07:21 • 2 min
Vo Fukušime začali s budovaním ľadového valu pod reaktormi

TOKIO - Japonská vláda v pondelok oznámila začiatok procesu zmrazovania pôdy pod pokazenými reaktormi v havarovanej atómovej elektrárni vo Fukušime.

slovakia

left justify in out

Takzvaný ľadový val má zabrániť kontaktu spodnej vody stekajúcej z okolitých kopcov s kontaminovanou vodou z elektrárne. Tento postup schválili minulý týždeň tamojšie úrady. Pre zmrazenie pôdy bude potrebná inštalácia stoviek mraziacich trubiek hlboko do pôdy, kde sa vytvorí 1,5-kilometrový ochranný val. Prípravy by mal byť skončené do marca budúceho roka a ľadový val by mohol fungovať do konca roka 2015. Vláda sa takto snaží zabrániť zopakovaniu situácie z augusta minulého roku, keď sa približne 300-tisíc litrov ťažko znečistenej vody pomiešalo so spodnou vodou presakujúcou do mora.

 

Ničivé vlny vyvolané mohutným podmorským zemetrasením v marci 2011 vyradili chladiace systémy elektrárne vo Fukušime, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. Na ochladzovanie poškodených reaktorov použili milióny litrov morskej vody, ktorá teraz čaká v nádržiach na zbavenie sa rádioaktívneho znečistenia. Úniky kontaminovanej vody patria medzi najvážnejšie problémy, s ktorými bojujú experti pri likvidácii elektrárne na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies