Vo finále Erraniová a Šarapovová, Ruska bude novou jednotkou sveta

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 06:47 • 2 min
Vo finále Erraniová a Šarapovová, Ruska bude novou jednotkou sveta

Vo finále Erraniová a Šarapovová, Ruska bude novou jednotkou sveta - Tenis Vo finále ženskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži sa stretne Talianka Sara Erraniová s Ruskou Mariou Šarapovovou, ktorá po semifinálovom triumfe na

slovakia

left justify in out

img

Vo finále ženskej dvojhry tenisového grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži sa stretne Talianka Sara Erraniová s Ruskou Mariou Šarapovovou, ktorá po semifinálovom triumfe nad Češkou Petrou Kvitovou 6:3, 6:3 a už určite zaujme vedúcu pozíciu vo svetovom rebríčku WTA. Na trón sa vráti po prvý raz od roku 2008.
      Turnajová dvojka Šarapovová sa po prvý raz v kariére prebojovala až do finále parížskeho grandslamu a bez ohľadu na výsledok jej sobotňajšieho duelu s Erraniovou už predbehne doterajšiu líderku renkingu Bielorusku Viktoriu Azarenkovú. Ak sa jej však podarí zvíťaziť aj vo finále, stane sa desiatou ženou s kompletnou zbierkou vavrínov zo všetkých štyroch grandslamov - na Wimbledone triumfovala v roku 2004, US Open vyhrala 2006 a titul na Australian Open získala v roku 2008.
      V predchádzajúcich dvoch vystúpeniach v parížskom semifinále Ruska neuspela, navyše v ceste jej stála Kvitová, s ktorou prehrala vo finále vlaňajšieho Wimbledonu. Češka mala pritom v prvom sete v druhej i štvrtej hre brejkbal, ale Šarapovová kritické okamihy ustála. Naopak v piatom geme čistou hrou získala Kvitovej podanie a jej sériu víťazných fiftínov zastavilo až v šiestej hre Češkino "prasa". Dominanciu v prvom dejstve ruská hráčka potvrdila aj v deviatej hre a ďalšou čistou hrou rozhodla set. Po tretí raz Šarapovová prelomila servis súperky už za stavu 2:1, keď pri brejkbale profitovala z Kvitovej dvojchyby, no následne sa Češke podarilo získať súperkino podanie. Návrat do zápasu sa však nekonal, lebo za stavu 4:3 ju Šarapovová opäť brejkla a svoje podanie na víťazstvo v zápase zavŕšila esom. "Po víťaznom prvom sete sa zhoršilo počasie, stále pršalo, až kým neprerušili zápas za stavu 2:3. Po obnovení hry začala lepšie hrať Češka, neskôr som sa ale dostala do úderového rytmu. Nerobila som skoro žiadne chyby a presvedčivo vyhrala. Súperka ale hrala veľmi dobre a mám veľkú radosť, že mi to vyšlo." Poklonu Kvitová na tlačovej konferencii súperke vrátila: "Maria sa na antuke veľmi zlepšila. Má výborný servis a hrá rýchlo. Hrala som síce dobre, ale ona lepšie. Nabudúce by som mohla byť v druhej polovici pavúka ako ona."
      Erraniová sa stala prekvapujúco prvou finalistkou. V semifinále si poradila so štvrťfinálovou premožiteľkou Slovenky Dominiky Cibulkovej Austrálčankou Samanthou Stosurovou v troch setoch 7:5, 1:6, 6:3 a dosiahla životný úspech.
      Erraniová bude v pondelok prvýkrát v kariére figurovať v najlepšej svetovej desiatke. V dueli o titul nastúpi proti víťazke súboja medzi Ruskou Mariou Šarapovovou a Češkou Petrou Kvitovou. Erraniová postúpila do finále aj vo štvorhre po boku krajanky Roberty Vinciovej. V prípade singlového triumfu môže napodobniť Francescu Schiavoneovú, ktorá v roku 2010 dobyla Paríž po finálovom víťazstve nad Stosurovou. Austrálčanka až do štvrtka stratila s Erraniovou iba set, na dvorci Philippa Chatriera však doplatila na veľký počet nevynútených chýb.
      Erraniová v semifinále potvrdila, že patrí k najinteligentnejším hráčkam na okruhu WTA. V rozhodujúcich momentoch nespanikárila a dokázala zvoliť vhodný úder. Po postupe do finále žiarila spokojnosťou. "Nedokážem ani slovami opísať, čo práve teraz prežívam,  je to zázračný pocit. Dnes bolo na dvorci veľmi veterno a na jednej strane to bolo ťažšie ako na tej druhej. Triumf Francescy Schiavoneovej pred dvomi rokmi bol nepochybne inšpiratívny, no ani vo sne som nepočítala s tým, že ja budem niekedy v Paríži bojovať o cennú trofej. Ďakujem celému môjmu tímu i fanúšikom za podporu," povedala v prvom interview priamo na kurte Erraniová, ktorá v tomto roku vyhrala antukové turnaje v Acapulcu, Barcelone i Budapešti.
      Stosurová vyhrala všetkých päť predchádzajúcich vzájomných duelov, naposledy pred týždňom v Ríme, napriek tomu však vo štvrtok na súperku nestačila. Austrálčanka sa na Roland Garros prebojovala už tretíkrát do semifinále. "Vrátim sa sem na budúci rok a aj ďalší a verím, že jedného dňa tento turnaj vyhrám. Erraniová bojovala tvrdo a odohrala veľmi dobrý zápas," uviedla Austrálčanka.
            
      ženy - dvojhra - semifinále:
      Sara Erraniová (21-Tal.) - Samantha Stosurová (6-Austr.) 7:5, 1:6, 6:3
      Maria Šarapovová (2-Rus.) - Petra Kvitová (4-ČR) 6:3, 6:3


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies