Stroskotanec Poon Lim prežil na drevenej plti v Atlantiku rekordných 133 dní. Prežiť sa mu podarilo iba vďaka lovu rýb či vtákov, ktorým dokonca aj pil krv

NETKY.SK • 5 Jún 2023, 13:30 • 2 min
Stroskotanec Poon Lim prežil na drevenej plti v Atlantiku rekordných 133 dní. Prežiť sa mu podarilo iba vďaka lovu rýb či vtákov, ktorým dokonca aj pil krv

PEKING - Príbehov o stroskotaných Robinsonoch, ktorí prežili na opustenom ostrove, by sme v knižniciach našli hneď niekoľko. Možno si myslíte, že nič z toho nie je možné, no medzi nami sa nájdu ľudia, ktorí sa takýmto neuveriteľným zážitkom môžu pochváliť. Spoznajte skutočný príbeh čínskeho námorníka, ktorý strávil vo vodách Atlantického oceána neuveriteľných 133 dní.

slovakia

left justify in out

Poon Lim pracoval v roku 1942 počas druhej svetovej vojny ako druhý steward na britskej obchodnej lodi SS Benlomond, ktorá sa plavila z Kapského mesta so zastávkou v Paramaribo v juhoamerickom Suriname až do New Yorku. Hoci loď bola ozbrojená, plavila sa pomaly a bez sprievodu. Nemala však šťastie, pretože ju zasiahla nemecká ponorka U-172 dvomi torpédami približne 1200 kilometrov východne od Amazonky.

 

img

čínsky námorník Poon Lim

 

Britská loď sa rýchlo potápala a Limovi ako nie veľmi dobrému plavcovi neostávalo nič iné, len si dať na seba záchrannú vestu a vyskočiť, pričom z celej posádky ostalo len šesť preživších. Po približne dvoch hodinách sa Lim dostal k drevenej plti, na ktorej našiel niekoľko plechoviek sušienok, 40-litrovú nádobu s vodou, čokoládu, dve svetlice a baterku. Tie ho spočiatku udržali pri živote, no zásoby sa pomaly, ale isto míňali.

 

Zo súčiastok z baterky si vyrobil háčik, ktorým lovil ryby a konopné plátno mu poslúžilo ako provizórna udica. Na väčšie ryby použil klince z plte a na ich pitvanie si z plechovky vyrobil nôž. Potom ryby vysušil na plachte, ktorú si natiahol ponad plť. Pil dažďovú vodu, ktorú zachytával do nádob, no v období sucha pil krv z rýb a vtákov, aby sa dokázal udržať pri živote.

 

img

Plť, na ktorej prežil Poon Lim 133 dní na mori.

 

Niekoľkokrát okolo neho dokonca prešlo aj zopár lodí, no ani jedna nezastavila. Možno pre jeho čínsky vzhľad, no je tu aj iná alternatíva. V tej dobe Nemci vysielali na plte preživších ľudí, ktorí boli však pascou pre akékoľvek lode, ktoré sa ich rozhodli zachrániť. Keďže na nalodenie musela loď zastaviť, stala sa pre ponorky omnoho ľahším cieľom.

 

Po dlhých dňoch na mori si však Lim všimol, že voda okolo neho má inú farbu, čo značilo, že pevnina sa blíži. Nakoniec ho 5. apríla 1943, presne po 133 dňoch na mori, zachránili brazílski rybári. Po príchode na pevninu napriek nedostatku jedla dokázal chodiť po vlastných, no musel stráviť dva týždne v nemocnici, odkiaľ mu britský konzul zariadil prevoz do Británie. Tam si od kráľa Juraja VI. prevzal Medailu Britského impéria (na videu nižšie). Neskôr emigroval do Spojených štátoch, kde v roku 1991 vo veku 72 rokov zomrel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona