Viaceré slovenské opozičné strany šírili hoax! Na Gibraltári NEZOMRELI ľudia po podaní vakcíny na koronavírus

NETKY.SK • 9 Február 2021, 14:41 • 2 min
Viaceré slovenské opozičné strany šírili hoax! Na Gibraltári NEZOMRELI ľudia po podaní vakcíny na koronavírus

Na Facebooku sa objavila vo včerajších hodinách správa, že desiatky ľudí na cípe Európy podľahlo v priebehu niekoľkých dní po podaní vakcíny proti COVID-19. Nie je to pravda! Straty ľudských životov má na svedomí samotný koronavírus, nie podávaná vakcína.

slovakia

left justify in out

Koncom januára sa na Facebooku objavila správa, že 53 ľudí zomrelo desať dní po podaní vakcíny. Na Gibraltáre bolo v tom čase zaočkovaných vyše 6 000 osôb. Chybnou sa preto zdala byť vakcína od spoločnosti Pfizer-BioNTech (v doterajších číslach najžiadanejšia vo svete).

 

img

Snímka prevzatá z AFP Fakty. (vyhotovená 4. februára 2021).

 

Politické strany, ktoré to zdieľali

Na Facebooku zdieľalo tento príspevok viac ako 700 skupín. Boli medzi nimi oficiálne strany KOTLEBOVCI – Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina), Hlas-Sociálna demokracia, Smer-SD či Dobrá voľba.

 

Predseda vlády Gibraltáru Fabian Picardo takéto tvrdenia výrazne odmietal. Na sociálnej sieti Twitter poskytol aj svoje vyjadrenie.

 

 

"Je to lož. Nikto by nemal veriť takýmto slovám. Ako predseda vlády Gibraltáru vyhlasujem, že v krajine sme nezaregistrovali ani jeden prípad úmrtia, ktorý by súvisel s podaním vakcíny na koronavírus."

 

Mutácia, alebo voľný pohyb?

Za vyšším počtom úmrtí na Gibraltáre, ako bývalej britskej kolónii, mohla byť podľa premiéra Picarda aj novšia forma koronavírusu, ktorá sa šírila z Británie. V tom čase (27.1 2020 – príhovor Picarda) však ešte táto mutácia nebola na Gibraltáre potvrdená. Ponúkame vám však do pozornosti článok o cestovaní v tejto časti sveta.

 

Prečo sa Gibraltár stane raritou v rámci schengenského priestoru?

 

Potvrdený počet nakazených sa zdvojnásobil medzi 15. decembrom 2020 (1104 prípadov) a 1. januárom 2021 (2212 prípadov). V čase, keď sa 9. januára 2020 na Gibraltári začalo očkovať, mala enkláva 3109 prípadov. Tento nárast sa odvtedy spomalil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies