Vo februári sa neočakáva prudké zdražovanie pohonných látok

NETKY.SK • 2 Február 2018, 12:27 • 2 min
Vo februári sa neočakáva prudké zdražovanie pohonných látok

BRATISLAVA - Ceny pohonných látok na Slovensku už v dôsledku zdraženia ropy významne "išli hore". Uviedol to pre TASR analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

slovakia

left justify in out

"Vo februári už neočakávame ďalšie prudké zdražovanie a priemerné ceny by sa mohli zvýšiť o 1 eurocent," avizoval. Pre motoristov je podľa Tomčiaka zhodnocovanie eura (EUR) voči americkému doláru (USD) priaznivé, čo značne tlmí rast cien pohonných hmôt. "Keby euro tak neposilnilo, tak by už teraz motoristi tankovali o takmer 10 eurocentov na liter viac oproti minulému roku," upozornil analytik Finlord.

 

Keďže kartel Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pokračuje v ťažobnom limite, tak nie je v tomto roku podľa Tomčiaka možné očakávať pokles cien ropy. "Skôr je možná stagnácia, prípadne mierne zdražovanie. To by v tomto roku znamenalo len mierne zvýšenie cien pohonných hmôt," dodal Tomčiak.

 

Ceny ropy v piatok vzrástli, už tretí deň po sebe. Prieskum totiž ukázal, že veľkí svetoví producenti, členovia aj nečlenovia OPEC, striktne dodržiavajú svoju dohodu o znížení ťažby, aby podporili rast cien komodity. To prevážilo na trhu nad obavami zo zvyšovania produkcie suroviny v USA.

 

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa v piatok o 7.33 h SEČ predával po 66,13 USD (53,08 eura). To je o 33 centov viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 24 centov na 69,89 USD/barel. (1 EUR = 1,2459 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies