Vlastnosti trekingových palíc, ktoré vám uľahčia chôdzu v náročnom teréne

NETKY.SK • 19 Február 2024, 09:30 • 2 min
Vlastnosti trekingových palíc, ktoré vám uľahčia chôdzu v náročnom teréne

Slnečné lúče, ktoré vás jemne zahrejú, zvuk vetra, čo tancuje medzi korunami stromov nad vami a nevýslovný, zemitý dotyk pod vašimi topánkami. Práve takúto moc majú túry v prírode, ktoré sú okrem krásnych zážitkov aj výborným elixírom pre zdravie.

slovakia

left justify in out

Vedecký výskum jasne potvrdil, že turistika prináša bohatú paletu zdravotných benefitov. Okrem fyzickej aktivity, ktorej si užijete počas pohybu viac než dosť, sa v prírode ukrýva aj terapeutická sila, ktorá prináša emocionálnu a duševnú úľavu.

Pre váš optimálny outdoor zážitok pri turistike alebo treku sú však práve trekingové palice viac než len podporným nástrojom. Správne zvolené palice môžu znamenať rozdiel medzi unavenými svalmi a pohodlným pohybom. Treba však pred ich výberom vedieť, aké vlastnosti môžu plánované túry uľahčiť a spríjemniť?

 

Čo sú trekingové palice a v čom sa líšia od Nordic walking?
Kvalitné trekingové palice skladacie sú špeciálne navrhnuté pre turistiku a trekking, aby poskytovali stabilitu a variabilnú podporu pri rôznych terénnych podmienkach. Na rozdiel od Nordic walking palíc, ktoré majú väčšinou jednoduchší dizajn a sú určené pre rovnejší povrch, trekingové palice majú „robustnejšiu“ konštrukciu, čo umožňuje ich použitie v náročnejšom teréne.

Rozdiely môžete nájsť aj v rukoväti, ktorá je pri trekingových paliciach viac tradičnejšia a možno podobná lyžiarskym modelom. Používajú sa v náročnejších terénoch, preto musí byť aj ich uchytenie v ruke pohodlnejšie. Trekingové palice sú z dôvodu komplikovanejšieho terénu tiež dlhšie a viac mobilnejšie pre jednoduché prispôsobenie aktuálnemu terénu.

 

Aké základné vlastnosti si všímať pri výbere kvalitných trekingových palíc?
Aby vám boli palice schopné poskytnúť na túrach potrebný komfort a oporu, mali by ste sa oboznámiť s ich najdôležitejšími vlastnosťami, na ktoré potom treba myslieť aj pri výbere konkrétneho modelu. K tým najvplyvnejším patria:
- Materiál: Kvalitné trekingové palice sú zvyčajne vyrobené z ľahkých, ale pevných materiálov, ako je hliník alebo karbón. Hliník je odolný a cenovo dostupný, zatiaľ čo karbón je ľahší a poskytuje väčšiu tuhosť.
- Systém skladania: Skladacie trekingové palice sú výhodné pre pohodlné prenášanie a skladovanie. Dôležité je, aby bol tento systém spoľahlivý a rýchlo sa dal použiť, aby vám palice nezavadzali, keď ich nepoužívate.
- Dĺžka a nastavenie: Aj výber správnej dĺžky trekingových palíc je kľúčový. Palice by mali byť nastaviteľné, aby sa prispôsobili rôznym typom terénu a preferenciám výšky jednotlivých turistov. Pri výbere môžete na zistenie optimálnej dĺžky palíc použiť veľmi    jednoduchý vzorec, kde výšku vašej postavy stačí vynásobiť číslom 0,68.
- Rukoväte: Ako sme spomínali v úvode, pre dlhé túry v nie práve ideálnom teréne sú  dôležité aj rukoväte. Dobré trekingové palice by mali mať tieto časti ergonomicky tvarované  s antivibračnými vlastnosťami, ktoré minimalizujú únavu rúk.
- Špičky a krúžky: Kvalitné trekingové palice majú vymeniteľné špičky, ktoré sa prispôsobujú rôznym podmienkam terénu. Krúžky okolo špice umožňujú lepšiu distribúciu váhy a zabránia zaseknutiu palíc v mäkkom povrchu.
- Tlmiče nárazov: Tlmiče nárazov sú užitočné pri absorbovaní vibrácií a tlmení nárazov na ruky a ramená, čo zvyšuje pohodlie počas dlhých túr.
- Hmotnosť: Hmotnosť trekingových palíc by mala byť dostatočne ľahká, aby sa minimalizovala únava pri dlhých túrach, ale zároveň by mala byť dostatočne robustná na zvládanie rôznych terénov.

S rozmanitým výberom trekingových palíc na trhu je dôležité vybrať si tie, ktoré disponujú týmito a inými vlastnosťami a najlepšie vyhovujú vašim potrebám a preferenciám. Správne zvolené palice, či už ste na výlete alebo dlhšej túre, môžu výrazne prispieť k pohodlnému a efektívnemu pohybu po prírode.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj obrázka:Ondra/AdobeStock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies