REPORTÁŽ: Minister obrany zrušil vojenské hodnosti, ktoré získali politici po mimoriadnom povýšení

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 13:45 • 2 min
REPORTÁŽ: Minister obrany zrušil vojenské hodnosti, ktoré získali politici po mimoriadnom povýšení

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) podpísal počas dnešného dňa rozkazy, ktorými zrušil mimoriadne povýšenia politikov. O hodnosť kapitána v zálohe tak prišiel bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a o hodnosť plukovníka exminister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

 

Vojaci v zálohe 

Naď zároveň avizoval prijatie úpravy zákona, ktorou sa zruší inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe. Priblížil, že niekdajší minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) rozdal členom vtedajšej vlády Roberta Fica (Smer-SD) vo februári 2016 rozkazy na povýšenie do hodnosti plukovníka. Ministri neboli povýšení automaticky, ale museli si ich dať zapísať na okresnom úrade.

 

Problém so zapísaním 

"Jediný, kto tak spravil, bol Tomáš Borec," priblížil súčasný šéf rezortu. Hodnosti si nedali zapísať členovia kabinetu Robert Fico, Ľubomír Vážny, Miroslav Lajčák, Vazil Hudák, Marek Maďarič, Ján Richter ani Ľubomír Jahnátek. Ďalší minister obrany Peter Gajdoš (SNS) povýšil v septembri 2016 do hodnosti kapitána v zálohe expredsedu parlamentu Andreja Danka. Súčasný minister obrany SR sa v tom čase ako analytik Slovenského inštitútu pre bezpečnosnú politiku  vyjadril pre RTVS. 

 

img

 

Prírava novely 

Naď zdôraznil, že ide o neprijateľné konanie a urážku vojakov. Hodnosti nemajú byť podľa neho prejavom papalášizmu, politikárčenia či politickej korupcie. V budúcom roku chce preto novelizovať zákon tak, aby sa zrušil inštitút mimoriadneho povyšovania vojakov v zálohe. Podľa Naďa zvažujú iba mimoriadne povyšovanie vojakov zaradených do aktívnych záloh, avšak len za presne stanovených podmienok.

 

Politici bez vojenskej hodnosti 

Povyšovania vojakov vo výslužbe by sa zákon nedotkol. Kým sa prijme úprava zákona, chce znovelizovať internú smernicu MO SR, kde budú jasne definované podmienky mimoriadneho udeľovania hodností. "Politici už vojenské hodnosti dostávať nebudú," deklaroval.

 

img

 

Žiadne výhody podľa SNS

SNS v reakcii zdôraznila, že z hodnosti kapitána v zálohe pre predsedu strany Andreja Danka nevyplývali žiadne výhody. "Rešpektuje rozhodnutie ministra Naďa, tak ako rešpektoval rozhodnutie ministra Gajdoša," uviedla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Zároveň dodala, že Danko si základnú vojenskú službu odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona