Rokovanie vlády prinieslo schválenie novely na zjednotenie nabíjačiek mobilných zariadení

NETKY.SK • 9 August 2023, 11:59 • 2 min
Rokovanie vlády prinieslo schválenie novely na zjednotenie nabíjačiek mobilných zariadení

Bratislava-Vďaka jednému typu nabíjacieho konektora sa zníži množstvo elektroodpadu

slovakia

left justify in out

Slovensko je členom Európskej únie, čo pre nás predstavuje nielen množstvo nariadení, ktorým je nutné sa prispôsobiť ale i výhody. Oceniť ich vieme najmä vtedy, ak nám európske nariadenia spríjemnia a uľahčia život. To najnovšie sa týka azda najpoužívanejšieho komunikačného zariadenia-mobilného telefónu. Už pred časom sa hovorilo o zjednotení nabíjačiek. V niektorých domácnostiach sa používa viac mobilných telefónov, tabletov alebo moderných digitálnych fotoaparátov. Každé zariadenie doteraz malo svoju nabíjačku, ktorá prislúchala k danému typu zariadenia. Už onedlho sa bude používať iba jeden typ nabíjacieho konektora, tak, ako to schválil slovenský vládny kabinet na stredajšom rokovaní.

 

Nové mobilné telefóny, tablety či digitálne fotoaparáty budú mať výhradne nabíjacie konektory typu USB – C. Vyplýva to z novely nariadenia o sprístupňovaní rádiových zariadení na trhu, ktorú v stredu 9. augusta 2023 schválila vláda. Nariadenie bude účinné od 28. decembra tohto roka okrem laptopov, ktoré sa budú musieť novým pravidlám prispôsobiť do 28. apríla 2026. Dôvodom úpravy nariadenia je podľa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR najmä prevzatie ustanovení týkajúcich sa vybraných rádiových zariadení uvedených v smernici EÚ.

"Používanie spoločných nabíjacích zariadení pre rôzne typy rádiových zariadení bude viesť k celkovému zvýšeniu pohodlia spotrebiteľov a zníženiu množstva elektronického odpadu, ktorý vzniká z elektrických a elektronických zariadení," uviedli z úradu. Novela nariadenia tiež ustanovuje požiadavky na spoločné nabíjacie rozhranie, na spoločný komunikačný protokol nabíjania, možnosti dodania rádiového zariadenia koncovému užívateľovi bez nabíjačky, požiadavky na označovanie nabíjacieho zariadenia a informácie poskytované spotrebiteľom.

Okrem mobilných telefónov, fotoaparátov a laptopov sa týka aj nabíjacích slúchadiel ručných konzol pre videohry, prenosných reproduktorov, elektronických čítačiek, klávesníc či myší. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies