VLÁDA: Zaoberať sa bude východiskami rozpočtu na nasledujúce tri roky

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:11 • 2 min
VLÁDA: Zaoberať sa bude východiskami rozpočtu na nasledujúce tri roky

VLÁDA: Zaoberať sa bude východiskami rozpočtu na nasledujúce tri roky

slovakia

left justify in out

img

Vláda by sa mala zaoberať východiskami rozpočtu na nasledujúce tri roky, ktoré už dvakrát z programu rokovania vypustila. Deficit verejných financií má podľa tohto materiálu v budúcom roku klesnúť na 3,8 % z tohtoročných 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by už malo Slovensko spĺňať trojpercentný limit požadovaný európskymi rozpočtovými pravidlami.
      Na dosiahnutie týchto schodkov je podľa rezortu financií potrebné prijať súbor opatrení na príjmovej aj výdavkovej stránke rozpočtu vo výške 203,4 milióna eur v budúcom roku, 672,5 milióna eur v roku 2013 a 166 miliónov eur v roku 2014.
      Vo verejnom sektore by sa napríklad v budúcom roku nemal zvyšovať celkový objem mzdových prostriedkov, s výnimkou učiteľov, ktorých platy sa majú valorizovať o 3 %. Výrazne by v rokoch 2011 a 2012 mali klesnúť výdavky štátu na nákup tovarov a služieb, v porovnaní s rokom 2010 o 15 %.
      Ministri sa oboznámia aj s podrobnosťami plánovaného prenájmu bratislavského letiska. Podľa návrhu rámcových podmienok udelenia koncesie pre Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) bude mať celý proces tri fázy, a to návrh dizajnu procesu udelenia koncesie, príprava a následne implementácia tohto procesu. Letisko sa má prenajať na obdobie 30 rokov.
      Slovensko patrí v medzinárodnom porovnaní medzi krajiny s najmenšou inovačnou výkonnosťou, pričom dosahuje slabý priemer krajín Európskej únie. Konštatuje to ministerstvo hospodárstva v návrhu Inovačnej politiky na roky 2011 až 2013.
      Vláda by mala na svojej 45. schôdzi odvolať Mariána Supeka z funkcie zástupcu splnomocnenca vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách s Českom, Maďarskom a Ukrajinou. Z pozície zástupcu splnomocnenca vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách s Rakúskom a člena slovenskej delegácie v slovensko-maďarskej komisii pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách s Maďarskom by mal odísť Juraj Soták. Nahradiť by ich mali Stanislav Fialík a Ján Munkáči.
      Ministri by mali tiež rozhodnúť o uvoľnení takmer 11 miliónov eur, ktoré majú slúžiť najmä na úhradu povodňových zabezpečovacích a záchranných prác, ktoré si vyžiadali minuloročné jesenné a zimné povodne. Tie od septembra do decembra minulého roka napáchali škody za takmer 144,2 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies