Vláda v Bielorusku už podala demisiu do rúk Lukašenka

NETKY.SK • 17 August 2020, 11:33 • 2 min
Vláda v Bielorusku už podala demisiu do rúk Lukašenka

MINSK - Bieloruská vláda podala v dnešných hodinách demisiu. Ide o formálny krok realizovaný v súlade s výkonným nariadením prezidenta z 15. augusta, v ktorom sa vláda vzdáva svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Povinnosti sa naďalej plnia 

Podľa bieloruských zákonov vláda po zvolení nového prezidenta automaticky podáva demisiu. V súlade so zmieneným nariadením však musia premiér, podpredsedovia vlády, ministri i štátni tajomníci plniť svoje povinnosti dovtedy, kým prezident nevytvorí vládu novú.

 

Výsledky prezidentských volieb 

Lukašenko pred dvoma dňami ohlásil, že vládny kabinet už má takmer sformovaný. V prezidentských voľbách získal 9. augusta 80,1 % hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu, ktorý zastáva už od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská získala 10,12 percenta hlasov.

 

img

 

Brutalita v uliciach 

Lukašenkovi súperi odmietli uznať výsledky týchto volieb. Po ich zverejnení vypukli v Bielorusku okamžite pouličné protesty, voči ktorým zasiahli bezpečnostné zložky s nebývalou brutalitou. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, tisíckach zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

 

 

Hlavná súperka Lukašenka opustila krajinu 

Cichanovská ešte počas povolebnej noci odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. Podľa svojich priaznivcov musela z vlasti ujsť pre nátlak zo strany Lukašenkovej vlády.

 

img

 

Z Litvy už Cichanovská zverejnila viacero videí, v ktorých vyjadrila podporu protestujúcim Bielorusom a vyzvala na zastavenie policajného násilia voči nim. Počas dnešného dňa tiež oznámila, že je pripravená viesť Bielorusko a zároveň vyzvala na "čo najskoršie" vyhlásenie nových volieb a "prepustenie všetkých politických väzňov".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies