Extáza ako nový liek pri liečbe psychických chorôb a prekonaní ťažkých životných zážitkov?

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 12:36 • 2 min
Extáza ako nový liek pri liečbe psychických chorôb a prekonaní ťažkých životných zážitkov?

NEW YORK – Nelegálna droga MDMA, medzi ľuďmi známa aj ako extáza, dokáže pomôcť pri liečbe vážnych prípadov Posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD).

slovakia

left justify in out

Uvádza sa v najnovšej klinickej štúdie, o ktorej informoval denník The New York Times. Výskumu sa zúčastnilo 90 dobrovoľníkov. Až 67 percent z tých, ktorí dostali extázu, už po dvoch mesiacoch nespĺňalo podmienky na stanovenie diagnózy posttraumatickej stresovej poruchy.

 

V skupine, ktorá dostala placebo, to bolo 32 percent. Ako sa ďalej v štúdii uvádza, MDMA nespôsobila žiadne vážne vedľajšie účinky. Aj napriek tomu, že niektorí z účastníkov hlásili mierne dočasné príznaky ako je nevoľnosť či stratu chuti do jedla.

 

MDMA by sa mohla používať už v roku 2023

Ako pre New York Times priblížil neurovedec Gul Dolen z lekárskej fakulty americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ide o bezprecedentne dobré výsledky pre liečbu neuropsychiatrického ochorenia.

 

MDMA bola už v minulosti viackrát úspešne testovaná na liečbu PTSD. Ako píše NYT, ide o prvú štúdiu v rámci tretej fázy klinických testov. Keďže ide o nelegálnu používanú látku, Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) požaduje pred jej schválením ešte jednu úspešnú štúdiu.

 

Tá v súčasnosti prebieha so sto dobrovoľníkmi. Ak výsledky dopadnú dobre, túto euforickú drogu by mohol americký regulačný orgán schváliť už v roku 2023.

 

Extáza dokáže pomôcť aj pri liečbe závislostí

Odborníci sa domnievajú, že schválením MDMA by sa mohli rozbehnúť aj ďalšie štúdie. Podľa doterajších výsledkoch by sa totiž mohla používať aj pri liečbe závislostí, obsedantnej neuróze, fóbii, porúch príjmu potravy, depresie, sociálnej fóbie u dospelých ľudí s autizmom.

 

Podľa emeritného profesora a bývalého šéfa oddelenia psychiatrie na Duke University v americkom štáte Severná Karolína Allena Jamesa Francesa však treba byť opatrný. "Nové terapie nikdy nie sú také úžasné, ako sa na prvý pohľad zdajú," skonštatoval.

 

Ako hovorí neurovedkyňa z University of California v San Franciscu a spoluautorka štúdie Jennifer Mitchellová, podľa dostupných údajov MDMA spolu s psychoterapiou umožňuje mozgu spracovať bolestivé spomienky a uzdraviť sa.

 

Zakladateľ neziskovej organizácie Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) Rick Doblin navyše upozorňuje, že MDMA sama o sebe automaticky neprinesie pozitívne výsledky. Iba zlepší doteraz zaužívanú terapiu.

 

Ako štúdia prebiehala?

Všetci účastníci štúdie najprv podstúpili tri prípravné osemhodinové stretnutia s dvoma terapeutmi. V nasledujúcich troch mesiacoch absolvovali ďalšie tri osemhodinové stretnutia, na ktorých dostali buď MDMA alebo placebo.

 

MDMA sa v tele viaže na proteíny regulujúce sérotonín, na základe ktorého pociťujeme psychickú pohodu a cítime sa šťastní.

 

Extáza navyše zvyšuje v tele aj hladinu oxytocínu, dopamínu a iných látok, pričom vyvoláva pocity empatie, dôvery a súcituMDMA vynašli vedci nemeckej farmaceutickej spoločnosti Merck v roku 1912.

 

Látku a jej účinky však znovuobjavil až v roku 1976 chemik Alexander Shulgin, ktorý ju predstavil psychoterapeutovi Leovi Zeffovi. Terapeuti a experti na duševné zdravie, ktorí ju začali používať pri liečbe a terapiách tvrdili, že ich pacienti vďaka MDMA dosahujú výborné výsledky, ktoré by za bežných okolností trvali roky.

 

V roku 1985 ju Úrad pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) zaradil na zoznam zakázaných látok.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies