Vláda schválila vyše 4 milióny eur pre okres Kežmarok a región Vysokých Tatier

NETKY.SK • 10 Február 2016, 14:15 • 2 min
Vláda schválila vyše 4 milióny eur pre okres Kežmarok a región Vysokých Tatier

KEŽMAROK - Do okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier pôjde z verejných financií vyše 4,2 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Kežmarku vláda.

slovakia

left justify in out

Z tejto sumy získa jeden milión eur samotné mesto na dokončenie rekonštrukcie zimného štadióna.

 

Ďalšie dva milióny eur majú pomôcť zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu okresu Kežmarok a regiónu Vysokých Tatier. Mestá a obce ich využijú na rôzne účely, na ktoré zo svojho rozpočtu nemajú dostatok zdrojov. Najčastejšie na rekonštrukciu a opravy poškodených miestnych komunikácií a chodníkov, kultúrnych domov, obecných úradov, základných škôl, ale aj pošty či evanjelického kostola. Spišská Belá napríklad investuje 300.000 eur do výstavby hokejbalovej haly, Prešovský samosprávny kraj 250.000 eur na obnovu hradu Kežmarok, Gerlachov 40.000 eur na vyčistenie koryta potoka či obec Hniezdne 9000 eur na vybudovanie oddychovo-relaxačného miesta pre občanov.

 

Ministerstvo práce vyčlení viac ako 1,2 milióna eur pre Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov.

 

Akčný plán má znižiť nezamestnanosť v okrese Kežmarok

 

Hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok je hlavne zníženie nezamestnanosti a regionálneho rozdielu oproti celoštátnemu priemeru. Dnes ho na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.

 

Je predpoklad, že jeho realizáciou sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. "Podľa odhadov zhruba polovicu nezamestnaných a vyše tri štvrtiny dlhodobo nezamestnaných tvoria Rómovia, vrátane komunít s viacgeneračnou chudobou," uvádza sa v materiáli.

 

Odhaduje sa, že na zabezpečenie opatrení päťročného akčného plánu sa z verejných financií vynaloží okolo 44 miliónov eur. Už tento rok by malo ministerstvo dopravy poskytnúť okresu regionálny príspevok 2 milióny eur. Do roku 2020 sa táto suma vyšplhá na 4 milióny eur.

 

Pre jednotlivé ministerstvá vyplývajú viaceré úlohy. Rezort dopravy má napríklad posúdiť možnosti otvorenia hraničného priechodu pre kamiónovú dopravu pre poľsko-slovenský tatranský región, ale aj poskytovať dotácie na obstaranie nájomných bytov pre mladých ľudí.

 

Minister práce má vytvoriť podmienky na vybudovanie centra poradenstva a služieb zamestnanosti. Ministerstvo hospodárstva má podporiť klastrové iniciatívy v kľúčových hospodárskych sektoroch. Rovnako dobudovať verejnú infraštruktúru priemyselného parku a zabezpečiť potenciálnych investorov v oblasti ľahkého priemyslu a výroby.

 

Úlohou rezortu školstva je podporiť rozšírenie kapacít materských škôl v ôsmich obciach, základných škôl v štyroch obciach, ako aj zriadenie dvoch základných umeleckých škôl v marginalizovaných rómskych komunitách v regióne. Rovnako má vytvoriť pilotný model procesu diagnostiky a rediagnostiky detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

 

Predseda Prešovského samosprávneho kraja má zase pre potreby okresu Kežmarok prehodnotiť nastavenie zamerania stredného školstva.

 

Fico: Akčný plán pre okres Kežmarok sa použije ako model aj pre iné okresy

 

Akčný plán rozvoja okresu Kežmarok, ktorý na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní schválila vláda, sa použije ako modelový aj pre iné okresy. "Chceme použiť práve tento akčný plán, schválený dnes v Kežmarku, ako modelový projekt, aby sme dali ostatným nejakú metodiku," uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Akčné plány priniesol vlani prijatý zákon o podpore najmenej rozvinutým okresom. V tom prvom sa predpokladajú celkové investície vo výške 52 miliónov eur, z toho 4 milióny eur ako príspevok zo štátneho rozpočtu, 40 miliónov eur z európskych fondov a minimálne 8 miliónov eur zo súkromných zdrojov.

Ďalšie okresy, ktoré okrem Kežmarku spadajú pod tento zákon, sú podľa premiéra Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Poltár, Rožňava, Veľký Krtíš, Trebišov, Svidník, Vranov nad Topľou, Sabinov a Sobrance. "Musím hovoriť podmienečne, pokiaľ budeme súčasťou novej vlády, tak garantujem, že vláda navštívi v určitom poradí prioritne tieto okresy a v každom okrese, podobne ako sme to urobili dnes v Kežmarku, schválime akčný plán na nasledujúcich päť rokov," avizoval.

 

Zároveň pripustil možnosť rozšírenia pôsobnosti tohto zákona. "Spomínaný zákon je tak atraktívny, že keď som navštívil pred niekoľkými dňami okresy, ktoré pod neho nespadajú, pýtali sa ma, či sa nebude v budúcnosti hovoriť o prehodnotení kritérií, na základe ktorých môže okres spadnúť do mechanizmu tohto zákona. Ja som na to povedal, že ak sa nám tento zákon osvedčí, určite budeme uvažovať o zaradení ďalších okresov, aby sme pomohli pri vytváraní pracovných miest a celkovom rozvoji," dodal premiér.

 

Plnenie úloh akčného plánu bude podľa Fica kontrolovať tzv. akčná rada, ktorá dohliadne, či boli všetky úlohy prenesené do konkrétnych uznesení na jednotlivé rezorty. "To sa bude pravidelne, tak ako aj v iných prípadoch, kontrolovať," avizoval.

 

Hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok je zníženie nezamestnanosti a regionálneho rozdielu oproti celoštátnemu priemeru. Je predpoklad, že jeho realizáciou sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie.

 

"Podľa odhadov zhruba polovicu nezamestnaných a vyše tri štvrtiny dlhodobo nezamestnaných tvoria Rómovia, vrátane komunít s viacgeneračnou chudobou," uvádza sa v materiáli. Odhaduje sa, že na zabezpečenie opatrení päťročného akčného plánu sa z verejných financií vynaloží okolo 44 miliónov eur. Už tento rok by malo ministerstvo dopravy poskytnúť okresu regionálny príspevok 2 milióny eur. Do roku 2020 sa táto suma vyšplhá na 4 milióny eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies