Vláda schválila premenovanie pamätného dňa venovaného obetiam Dukly

NETKY.SK • 28 Október 2015, 12:25 • 2 min
Vláda schválila premenovanie pamätného dňa venovaného obetiam Dukly

BRATISLAVA – Pamätný deň "6. október – Deň obetí Dukly" by sa mal premenovať na "6. október – Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie".

slovakia

left justify in out

Návrh poslanca Národnej rady SR Viliama Jasaňa (Smer-SD) na zmenu zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch dnes schválila vláda.

 

Ministerstvo kultúry odporučilo schváliť poslanecký návrh, ktorý parlament prerokuje v novembri v druhom čítaní. Malo k nemu len technické pripomienky. Cieľom návrhu je uctiť si všetkých bojovníkov, ktorí sa zúčastnili na Karpatsko-duklianskej operácii a nielen vojakov padlých v bojoch na Dukle.

 

"V minulosti sa v našom štáte deň konečného prielomu, 6. október, oslavoval ako Deň Československej ľudovej armády. V súčasnosti je tento pamätný deň venovaný obetiam Dukly a nie hrdinom," odôvodnil návrh Jasaň, podľa ktorého by mal byť venovaný práve im.

 

Poslanec tvrdí, že nie všade si s patričnou úctou vážime pamiatku tých, ktorí v bojoch druhej svetovej vojny zahynuli. "Áno, mnoho našich spoluobčanov sa stará o pomníky a pamätné miesta bojov druhej svetovej vojny, ale mnohé boli po roku 1989 zanedbané a z mnohých boli odstránené symboly Červenej armády. Žiaľ, lebo tí, ktorí bojovali v bojoch druhej svetovej vojny, nemôžu za to, čo bolo po oslobodení," uviedol Jasaň v dôvodovej správe.

 

Jeden z takýchto pamätníkov je podľa jeho slov aj na Dukle. "Toto miesto bolo strategickým v 20. storočí. V prvej svetovej vojne sa tu odohrali ťažké boje medzi ruským a rakúsko-uhorským vojskom. Pamiatkou na tieto boje sú dnes cintoríny padlých vojakov v Ladomírovej, Svidníku, Vyšnom Mirošove, Dubovej, Jurkovej Voli, Cernine a v ďalších podduklianskych obciach," menoval poslanec.

 

Jasaň doplnil, že tento priesmyk sa stal aj dejiskom vojenskej operácie druhej svetovej vojny, ktorou mali príslušníci 1. československého armádneho zboru vstúpiť na rodnú hrudu. "Do začiatku Karpatsko-duklianskej operácie ho tvorilo vyše 16.000 žien a mužov. Z toho Slovákov bolo okolo 20 percent, Čechov 44 percent a Rusínov-Ukrajincov 24 percent. Bojovalo sa doslova o každý meter pôdy na horských cestičkách a úzkych priechodoch vo veľmi ťažkom teréne. Konečný prielom nemeckej obrany sa podaril až po mesiaci, 6. októbra 1944," dodal poslanec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies