AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Naďalej pokračuje bombardovanie mesta Charkov

NETKY.SK • 24 Február 2022, 16:39 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Naďalej pokračuje bombardovanie mesta Charkov

KYJEV - Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 24. 2. 2022 0:00

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prehovoril k Ukrajincom. Vyhlásil, že sa dnes pokúsil zatelefonovať Vladimirovi Putinovi, ale telefonát sa mu nepodarilo uskutočniť. „Výsledkom bolo ticho, aj keď Donbas je miesto, kde by malo byť ticho.“

 

Aktualizované 24. 2. 2022 22:07

 

Samit lídrov krajín EÚ v Bruseli naďalej pokračuje, Slovensko na ňom zastupuje predseda vlády Eduard Heger. Rokovania o sankciách voči Rusku stále neskončili. TV Joj informuje, že rokovania prebiehajú za prísnych pravidiel, účastníci nemôžu mať pri sebe žiadne elektronické zariadenia, ktoré by mohli ruské tajné služby odpočúvať. 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 22:05


Podľa záberov z Twitteru naďalej pokračuje bombardovanie mesta Charkov. 
 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 22:11

 

Ukrajine sa pravdepodobne podarilo opätovne sa zmocniť svojho strategického letiska Hostomel pri hlavnom meste Kyjev. Ide o zásadnú informáciu, keďže za týchto okolností nemôžu do metropoly priletieť administratívne posily, ktoré by mohli mať záujem obsadiť niektoré zo strategických úradov. Šéf platformy Bellingcat v priebehu dňa naznačil, že v záujme Kremľa môže byť dosadiť na Ukrajinu tzv. „bábkovú vládu“, ktorá by schvaľovala jeho kroky. 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 21:58

 

Ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ je pod silnou paľbou, informuje agentúra Reuters. 
 

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 21:46

 

Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko zlikvidovalo ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou. „Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou,“ povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok informoval, že v dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry.

 

Aktualizované 24. 2. 2022 21:33

 

Twitterom sa už šíria videá, ako ruské tanky vstupujú do Černobyľu. „Takto začína každý zlý film s Bruce Willisom,“ dodáva ironicky šéf platformy Bellingcat. 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 20:53

 

Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku. „Národná rada pre rozhlas a televíziu prijala uznesenie o vyradení ruských kanálov, vrátane Russia Today (RT), z registra vysielacích kanálov,“ napísal vo štvrtok na Twitteri vládny komisár pre kybernetickú bezpečnosť Janusz Cieszynski. 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 19:49

 

Pozemné sily ozbrojených síl Ukrajiny vyzvali svojich občanov, aby ničili symboly terčov nakreslené na ceste. Podľa ukrajinskej armády ich ako systém signálov využívajú ruskí vojaci na orientáciu najmä v noci. Odporúčajú ich zakresliť alebo posypať zeminou. 

 

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 19:36

 

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sa zhodla na ničivých balíkoch sankcií voči Rusku.

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 19:18

 

Ukrajinský prezident Zelenský dnes telefonoval aj s predsedom vlády v Kanade. „Žiadame okamžité uvalenie dodatočných prísnych sankcií proti Rusku. Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme konkrétnu podporu! V tomto procese počítam s vedením Kanady,“ napísal prezident Ukrajiny na Twitteri. 

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 19:09


Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

 

Aktualizované 24. 2. 2022 18:40

 

Prezidentka Zuzana Čaputová bude v piatok (25. 2.) prostredníctvom online rokovania zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov Severoatlantickej aliancie. K online rokovaniu sa prezidentka pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky. Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

 

Aktualizované 24. 2. 2022 18:40

 

Ruská armáda bombarduje nemocnice na Ukrajine, povedal minister zdravotníctva Viktor Liaško. „Toto je porušenie Ženevskej konvencie, hanebný a zbabelý čin. Takéto činy okupantov ohrozujú životy civilistov a odporujú zásadám medzinárodného humanitárneho práva.“

 

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 18:34


Rusi obsadili černobyľskú elekráreň. Twitterom sa šíria aj informácie o tom, že vojaci si ako rukojemníkov zobrali zamestnancov elektrárne, tieto podrobnosti však zatiaľ nie sú potvrdené a nemusia byť pravdivé. 

.

(Poznámka redakcie: Christo Grozev je bulharský investigatívny novinár, mediálny expert a mediálny investor, hlavný ruský vyšetrovateľ v Bellingcat, ktorý sa zameriava na bezpečnostné hrozby, extrateritoriálne tajné operácie a zbrojenie informácií).

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 18:23

 

Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informuje BBC.

 

Aktualizované 24 .2 .2022 17:59

 

V Prahe prišli vyjadriť svoj nesúhlas s ruskou agresiou na Ukrajine tisícky ľudí.
 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 17:31

 

Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Aktualizované 24. 2. 2022 17:26

 

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 17:20


Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská obvinila vo štvrtok Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z vlastizrady, keď nechal tisíce ruských vojakov zaútočiť na susednú Ukrajinu z bieloruského územia. 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 17:07

 

„Práve teraz Putin vrhá Európu do najtemnejšieho obdobia od roku 1939. Každá vláda, ktorá dúfa, že to prežije, je naivná. Neopakujte chyby z minulosti. Zasiahnite Rusko prísnymi sankciami. Pomôžte Ukrajine vojenskou a finančnou podporou,“ napísal na  twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

 

 

 

Aktualizované 24. 2. 2022 16:55

 

Rusi sa snažia obsadiť jadrovú elektráreň v Černobyle, tvrdí Zelensky, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

„Ruské okupačné sily sa pokúšajú zmocniť Černobyľskej atómovej elektrárne. Naši muži sú ochotní položiť svoje životy, aby sa (jadrová) tragédia z roku 1986 nezopakovala. Informoval som už švédsku premiérku. Ide o vyhlásenie vojny celej Európe," napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský preziden

 

Ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári. 

 

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí okrem toho o 14.00 h miestneho času  oznámilo, že Ukrajina zostrelila pri letisku Hostomeľ ruský vrtuľník typu K-52 a tri ďalšie helikoptéry, uvádza The Guardian. Dodáva, že boje  pokračujú aj v Luhanskej oblasti, kde podľa ukrajinského ministerstva „pohraničná stráž a ozbrojené sily" odrážajú útoky.

 

Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celkom území Ukrajiny, píše agentúra Reuters. 

 

 

Správu budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies