VLÁDA: Rokovať bude o zmenách v školstve či zlučovaní tajných vojenských služieb

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 07:17 • 2 min
VLÁDA: Rokovať bude o zmenách v školstve či zlučovaní tajných vojenských služieb

VLÁDA Rokovať bude o zmenách v školstve či zlučovaní tajných vojenských služieb - Politika Zmeny v školstve či zlučovanie tajných vojenských služieb budú jednými z tém dnešného rokovania vlády. Ministri sa budú zaoberať návrhom zákona o odbornom vzdelávan

slovakia

left justify in out

img

Zmeny v školstve či zlučovanie tajných vojenských služieb budú jednými z tém dnešného rokovania vlády. Ministri sa budú zaoberať návrhom zákona o odbornom vzdelávaní, ten mení pravidlá prijímacieho konania na stredné školy. Napríklad na gymnáziách by sa podľa novely mali dostať len žiaci, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Ak sa návrh schváli, na odborných školách s maturitou budú mať zelenú len žiaci do priemeru 2,75.
      Kabinet má na programe aj novelu zákona o financovaní škôl a školských zariadení opäť z dielne ministerstva školstva, ktorá mení spôsob financovania voľnočasových aktivít. Návrh počíta s tým, že peniaze na krúžky by dostávali obce na základe počtu detí vo veku 5 až 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Doposiaľ peniaze dostávali samosprávy, kde sa dieťa do záujmových činností zapájalo.
      Hovoriť sa bude aj o, v programovom vyhlásení avizovanom, zlučovaní tajných vojenských služieb. Tajné služby rezortu obrany - Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenská spravodajská služba (VSS) - by sa podľa návrhu novely zákona z dielne ministerstva obrany mali od 1. januára zlúčiť do Vojenského spravodajstva. Po novom by teda úlohy vnútorného aj zahraničného zabezpečenia obrany Slovenska plnila jedna služba.
      Slovensko v minulom roku nebolo priamo ohrozené žiadnym vojenským útokom. Napriek tomu existuje pravdepodobnosť vonkajších nevojenských, asymetrických hrozieb vrátane medzinárodného terorizmu voči SR. Konštatuje to správa o bezpečnosti Slovenska, aj tá bude témou rokovania. Okrem iného uvádza, že riziko teroristickej hrozby na území SR by malo zostať v tomto roku nízke.
      Kabinet sa bude venovať aj novému štatútu splnomocnenca pre rómske komunity. Hoci už dlhodobo zvažuje výmenu na čele tohto úradu, prípadné odvolanie Miroslava Polláka nie je súčasťou dnešného programu.
      Rozhodovať sa bude aj o presunutí 70 miliónov eur z Operačného programu (OP) Vzdelávanie do OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia, z ktorých má byť podporených asi 13.000 pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov. Ministerstvo školstva tvrdí, že realokácie prostriedkov neohrozí investovanie eurofondov na školské priority, keďže v programe je stále asi 175 miliónov eur a úroveň ich čerpania bola veľmi nízka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies