Do tohto Boh vložil fascinujúce liečivé účinky

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 06:41 • 2 min
Do tohto Boh vložil fascinujúce liečivé účinky

Žiť v hluku nie je nič výnimočné, 21. storočie je ním priam preplnené.

slovakia

left justify in out

Hudba sa počúva čo možno najhlasnejšie, aj podnik na posedenie sa vyhľadáva taký, aby v ňom prúdila hlasná vrava a smiech. Je dokonca dokázané, že nezadaný človek, ktorý býva celkom sám, si zvykne nechávať zapnutú televíziu aj počas neprítomnosti, aby si pri opätovnom návrate udržal klamlivý pocit, že ho niekto predsa len čaká.

 

img


S tichom sa zvyčajne spája prívlastok trápne, zdá sa, že nie je populárne a nevidí sa dôvod na jeho zviditeľňovanie. Čo sa ale nemusí javiť ako prínosné, má v sebe v skutočnosti liečivý účinok.

 

Biblia
K využívaniu ticha vyzýva aj Biblia. Jeden z autorov knihy Žalmov, opakovane upozorňuje sám seba k tichému načúvaniu.
"Utíš sa pred Bohom, duša a čakaj na neho," hovorí si žalmista, a to nielen raz.


Je to totiž dar od Boha, hoci to môže pôsobiť úplne opačne. Veď ak by Stvoriteľ chcel, aby existoval len hluk, nenavrhol by predsa aj ticho, no nie? Skrýva sa v ňom nejedno tajomstvo a dá sa objaviť toľko pozitív, koľko by na prvý dojem zrejme nikto netipoval.

 

img

 

Sústredenie
O tom, že nepíšem len do vetra, by mohla hovoriť aj veda. Niekoľké výskumy potvrdili, že v tichu sa má možnosť rozvíjať hipokampus, teda časť mozgu, ktorá je priamo zodpovedná za tvorbu pamäte a emócií. Kto sa doň ponára často a naozaj kvalitne, má lepšiu schopnosť sústrediť sa, a to sa veru vyplatí.

 

Sebareflexia
Istý výskumník bez pochybností tvrdí, že v tichu dochádza k lepšej sebareflexii. Je to, pravdaže, spôsobené tým, že v nehluku sa k slovu dostáva prefrontálna kôra, ktorá za ňu nesie najväčšiu zodpovednosť.

 

Boh určil ticho, aby si vďaka nemu človek utriedil jednu myšlienku za druhou a získal jasnejší pohľad nielen na vlastné správanie, ale predovšetkým na motívy, ktoré k nemu viedli.

 

Rozhodnutia
Nie je nič horšie ako unáhlene myslieť, konať a vytvárať si uzávery. Na uskutočnenie zmeny je najdôležitejšie dopriať si čas a, áno, vyhľadať ticho. Pri vnímaní každého okolitého zvuku, sa stráca schopnosť počúvať vnútro.

 

img

 

Veď do najvnútornejšej časti bytosti Boh vložil to, čo niektorí nazývajú intuícia, kým iní sú presvedčení, že je to priamo Boží hlas, ktorý komunikuje a radí. Tak či onak je ale nemožné počuť ho v preplnenej miestnosti, dostáva priestor iba tam, kde je človek ochotný stíšiť sa a vyčkať na múdrosť potrebnú pre lepšie rozhodnutie.


Stretnutie
V tichu je spôsob, ako sa stretnúť s Bohom. Je to čas, v rámci ktorého by všetko ostatné malo byť druhoradé, aj zvonenie telefónu či na pohľad súrna správa v poštovej schránke. Jediné, čo je vtedy dôležité, sa nachádza v tichu. Človek zatvorí oči, a v úprimnosti sa porozpráva s Bohom.

 

img

 

Nielenže tak bude mať väčšiu silu na prekonávanie problémov, ale nájde aj viac pokoja a rovnováhy. Navyše sa naučí rozoznávať taký samozrejmý zvuk, akým je tikot hodín či tlkot srdca, čo opäť vedie k vďake Bohu. On to predsa všetko kreatívne a dokonale vytvoril, a preto by sa nič nemalo považovať za samozrejmosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies