Muž sa otrávil cuketou z vlastnej záhradky, na vine je kukurbitacin

NETKY.SK • 21 August 2020, 16:32 • 2 min
Muž sa otrávil cuketou z vlastnej záhradky, na vine je kukurbitacin

Všetko nasvedčovalo tomu, že britský manželský pár si užije bežnú večeru v pohodlí domova. K rybe sa podávala zelenina z vlastnej záhradky, čo sa ale vzápätí ukázalo ako poriadny problém. Cuketa totiž spôsobila mužovi otravu a niekoľkodňové zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatštyriročný Mike Andrews zo severovýchodného Anglicka pracuje ako manažér hudobnej spoločnosti. Okrem toho je spoločne so ženou vášnivým záhradkárom. Keď sa ale zahryzol do cukety, ktorú vypestoval za domom na záhrade, zacítil silne horkú chuť.

 

"Bolo to príšerné, mal som v ústach peklo. Okamžite som povedal žene, nech to vypľuje a neprehĺta. Našťastie to urobila," uviedol Andrews, ktorý kus zeleniny zjedol.

 

V nasledujúcich štyroch dňoch trpel Brit príznakmi otravy. Okrem hnačky a nevoľnosti sa objavovali aj halucinácie. Tie boli spôsobené toxickým kukurbitacinom, ktorý sa môže v tekvicovitej zelenine vyskytovať.

 

 

Jeho prítomnosť v zelenine sa vyznačuje práve extrémne horkou chuťou, čo našťastie väčšinu stravníkov ihneď odradí. V extrémnych prípadoch by totiž mohla látka preťažiť organizmus a spôsobiť smrť.

 

"Štyri dni som sa triasol, potil sa, mal som halucinácie," uviedol Andrews. Ten si ale svoj stav s konzumáciou cukety najskôr nespojil. Neskôr ale zistil, že tento rok v lete nie je jeho prípad ojedinelý.

 

Toxickú látku totiž obsahovali semienka od dvoch konkrétnych výrobcov, ktoré ale boli z trhu už stiahnuté.

 

"Cuketa vyzerala skvele, vôbec by ma nenapadlo, že je s ňou niečo zle. Po tejto skúsenosti už ich asi jesť nebudem," dodal Andrews, ktorý, podľa svojich slov, cítil horkú chuť na perách až dva týždne po konzumácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona