Vláda pošle vojakov bojovať proti Boko Haram v Nigérii

NETKY.SK • 10 Február 2015, 11:47 • 2 min
Vláda pošle vojakov bojovať proti Boko Haram v Nigérii

NIAMEY - Nigerský parlament v pondelok večer jednomyseľne schválil vyslanie vojakov do severnej Nigérie v rámci regionálnej ofenzívy proti militantno-extrémistickej skupine Boko Haram, ktorá bojuje za vytvorenie islamského štátu a v uplynulých dňoch podnikla viacero cezhraničných útokov.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie nasledovalo po dohode medzi predstaviteľmi Nigérie, Nigeru, Kamerunu, Čadu a Beninu o vytvorení spoločných síl, ktoré majú mať dokopy 8700 príslušníkov. Niger sústredil pri hranici s Nigériou vyše 3000 vojakov a proti bojovníkom Boko Haram už zasahovali aj Čad a Kamerun. Podľa vyhlásenia predsedu nigerského parlamentu Adamoua Salifoua "spojenie úsilia a zdrojov dotknutých krajín bezpochyby prispeje k rozdrveniu tejto skupiny, ktorá svojimi barbarskými činmi preukazuje pohŕdanie moslimským náboženstvom". Návrh na vyslanie vojakov do Nigérie podporilo všetkých 102 prítomných poslancov.

 

Povstanie militantných islamistov na severovýchode Nigérie trvá už päť rokov a vyžiadalo si tisíce obetí na životoch. Začiatkom januára vyplienili mesto Baga, kde podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International pozabíjali až 2 000 ľudí. V pondelok povstalci z Boko Haram ostreľovali nigerské pohraničné mesto Diffa, ktoré bolo terčom útoku tretíkrát za posledné štyri dni. Diffa sa nachádza v oblasti, kam už dávnejšie prúdia utečenci z častí Nigérie ohrozovaných Boko Haram. Nigérijská vláda v súvislosti s krízou odložila o šesť týždňov prezidentské voľby naplánované pôvodne na 14. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies