Vláda má na programe stratégiu ochrany a podpory ľudských práv

NETKY.SK • 18 Február 2015, 07:46 • 2 min
Vláda má na programe stratégiu ochrany a podpory ľudských práv

BRATISLAVA – Ministri dnes budú rozhodovať o Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR.

slovakia

left justify in out

Tento koncepčný dokument vznikal takmer tri roky a popisuje, ako na Slovensku riešime otázky týkajúce sa ľudských práv. Stratégia nemení existujúce pravidlá, ale vytyčuje smery do budúcna, uviedol v minulosti jej predkladateľ minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Materiál už bol raz zaradený na januárové rokovanie vlády, nakoniec bol ale z programu vypustený. Minister zahraničných vecí ako predkladateľ to odôvodnil tým, že agenda ľudských práv prechádza z rezortu zahraničia na ministerstvo spravodlivosti a je potrebné pre tieto zmeny upraviť aj uznesenie k stratégii. Lajčák odmietol spájať stiahnutie dokumentu, ktorý hovorí aj o právach homosexuálov, s februárovým referendom o rodine.

 

Ak vláda schváli stratégiu aj s predloženým uznesením, tak napríklad minister školstva dostane úlohu vypracovať Akčný plán výchovy a vzdelávania k ľudským právam a vytvoriť Celoštátnu komisiu pre výchovu a vzdelávanie k ľudským právam a demokratickému občianstvu. Minister spravodlivosti by mal zas vypracovať návrh Akčného plánu predchádzania všetkým formám diskriminácie a pred ministrom vnútra bude úloha vypracovať akčný plán eliminácie rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie. 

 

Na programe vlády sú aj dve novely z dielne rezortu vnútra. V novele zákona o matrikách sa okrem iného upravujú podrobnosti o elektronickej matrike ako samostatnom špecializovanom portáli. Jeho zriadenie umožní robiť úkony v matrike na základe elektronickej komunikácie, a to medzi orgánmi verejnej moci, ale najmä medzi matrikou a žiadateľmi pri zapisovaní údajov do matriky ako aj pri vydávaní výpisov z matriky a rôznych potvrdení. Správcom tohto portálu bude ministerstvo vnútra. Novela upravuje aj pravidlá zápisu dieťaťa uloženého v hniezde záchrany či predkladania dokladov cudzincami pred uzatvorením manželstva. 

 

Novela zákona o archívoch do nášho právneho poriadku zavádza európsku smernicu o navrátení predmetov kultúrnej hodnoty nezákonne vyvezených z územia členského štátu. Táto smernica rieši navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných, alebo iných zbierok. Podmienkou je, že tieto kultúrne predmety musia byť označené ako národné kultúrne bohatstvo. Novela tiež reaguje na doterajšiu aplikáciu zákona, najmä pri správe registratúry. 

 

Podniky, ktoré pri výrobe pracujú s nebezpečnými látkami, o nich musia informovať okolitú verejnosť. Uvádza sa to v novom znení zákona o prevencii závažných priemyselných havárií z dielne ministerstva životného prostredia, ktorý tiež prerokuje vláda. Zákon prikazuje podnikom informovať o tom, aké látky pri výrobe využívajú, aké sú nebezpečné vlastnosti a účinky látok a tiež kedy bola u nich naposledy vykonaná kontrola dodržiavania potrebných postupov. Dostupné by mali byť aj inštrukcie, ako sa správať v prípade vzniku havárie. Tieto informácie by mali byť podľa zákona k dispozícii aj na internetovej stránke podnikov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies