Palmový olej je reálna hrozba, ktorá ničí našu planétu

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 17:18 • 2 min
Palmový olej je reálna hrozba, ktorá ničí našu planétu

BRATISLAVA – Palmový olej môžeme nájsť takmer vo všetkých druhoch potravín, no svoju dôležitú úlohu plní aj v kozmetike či dokonca pri výrobe sviec. Pestuje sa na rozsiahlych plochách Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Najviac sa ho však vypestuje v Indonézii a Malajzii. Palmový olej vypestovaný v týchto dvoch ázijských krajinách predstavuje 90% svetovej produkcie.

slovakia

left justify in out

No ale prečo je olej nachádzajúci sa takmer vo všetkom, čo konzumuje tak škodlivý? Problémom je jeho výroba, ktorá predstavuje pre našu Zem doslova katastrofu.

 

img

 

Jeho produkcia má za následok príčinu konfliktov v Indonézii. Jeden z popredných výrobcov palmového oleja porušil v roku 2011 ľudské práva, keď kvôli potrebnému rozšíreniu poľnohospodárskej pôdy použil proti obyvateľom v oblasti buldozéry a zbrane. Zničil tak zhruba 40 obydlí a postaral sa o vyčistenie 40 000 hektárov krajiny. Akoby to nestačilo, ľudia ktorí pracujú na palmových plantážach majú veľmi ďaleko od prijateľných podmienok na pracovisku a detská práca tu nie je tiež žiadnou výnimkou.

 

 

Plantáž nemôže byť súčasťou dažďového pralesa. Preto neustále rozširovanie pôdy pre pestovanie palmového oleja nepriamo zabíja aj ohrozené druhy tým, že im zmenšuje ich prirodzené prostredie pre život. Napríklad v Indonézii prichádza o život 6000 orangutanov ročne, a to len kvôli zväčšujúcej sa výrobe palmového oleja. Ďalšia štatistika vyzerá ešte desivejšie. Za posledných 20 rokov zmizlo z krajiny 80% týchto druhov zvierat.

 

img

 

Každú hodinu sa kvôli palmovému oleju odlesní plocha o veľkosti 300 futbalových ihrísk. Takéto zistenie nepotrebuje žiadny komentár. Palmový olej je jeden z najhlavnejších dôvodov odlesňovania dažďových pralesov. A týka sa to výsostne aj nás. Vyčistenie jedného hektára pralesa uvoľní do ovzdušia 174 ton oxidu uhličitého. Prispieva to teda aj k zmenám klímy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Over 50,000 orangutans on the islands of Borneo and Sumatra have died due to palm oil deforestation. The United Nations Environmental Programme stated that areas in Indonesia and Malaysia, where the majority of palm oil is produced, are the most vulnerable to deforestation. Palm oil is found in everyday food and toiletries products like bread, soap, shampoo, peanut butter, and makeup. Most of the time it is not labeled as palm oil on the packaging but is often labeled as vegetable oil or vegetable fat. You can buy products that use certified sustainable palm oil that won’t hurt the environment. If your favorite products don’t contain sustainable palm oil reach out the the manufacturer and ask to switch suppliers. #palmoil #sustainableliving #sustainablesundays #deforestation

Príspevok, ktorý zdieľa Endangered Awareness (@discover_the_endangered),

 

Zamyslime sa preto niekedy nad tým čo jeme, pretože aj my sa tak stávame konzumentom potravín, ktoré palmový olej obsahujú. Nie je ľahké vyberať len potraviny, ktoré tento olej neobsahujú, avšak aj len malé obmedzenie je lepšie ako žiadne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies