Experti preskúmali zvyšky ukrainského havarovaného boeingu

NETKY.SK • 10 Január 2020, 10:58 • 2 min
Experti preskúmali zvyšky ukrainského havarovaného boeingu

TEHERÁN - Iránske úrady umožnili ukrajinským vyšetrovateľom, aby preskúmali zvyšky havarovaného ukrajinského dopravného lietadla, ktoré sa v stredu ráno zrútilo pri Teheráne.

slovakia

left justify in out

Ukrainskí experti preskúmali zvyšky stroja

Ukrajinskí experti preskúmali fragmenty stroja vo štvrtok neskoro večer, svoje zistenia však zatiaľ nezverejnili.

"Vyšetrovanie je len v počiatočnej fáze a preto ešte nemožno zverejniť konkrétne detaily," uvádza sa vo vyhlásení úradu prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

 

img

Identifikácia tiel obetí

 

Identifikácia obetí

Na Ukrajine momentálne prebieha zber vzoriek DNA od príbuzných ukrajinských občanov, ktorí zahynuli pri stredajšej havárii. Odobraté vzorky sa použijú na identifikáciu obetí.

 

Pri vyšetrovaní pomáhajú experti

Irán prizval na spoluprácu pri vyšetrovaní havárie zástupcov americkej spoločnosti Boeing, ako aj expertov z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady. Urobil tak po tom, ako viacerí západní politici — vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa sa kanadského premiéra Justina Trudeaua - naznačili, že lietadlo mohlo byť zasiahnuté iránskou raketou zem-vzduch. Zásah pritom podľa nich nemusel byť zámerný.

 

Nepokoje medzi USA a Iránom

K zrúteniu stroja došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán zaútočil balistickými strelami na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia aj americkí a spojeneckí vojaci. Útok na základne bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri útoku amerického dronu pri Bagdade.

 

img

Ľudia v USA protestujú, vojnu s Iránom nechcú

 

Videozáznam zo zrážky je pravý

Po internetových sociálnych sieťach sa rozšíril videozáznam, ktorý zrejme zachytáva moment zásahu lietadla. Vidno na ňom rýchlo sa pohybujúci predmet stúpajúci k oblohe, potom jasný záblesk a po niekoľkých sekundách zvuk explózie.

 

Viac info o prípade sa dozviete v článku "Americkí predstavitelia tvrdia, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán" alebo pod hashtagom #iran

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies