Vláda by dnes mala rozhodnúť o novej zonácii Slovenského raja

NETKY.SK • 16 December 2015, 06:57 • 2 min
Vláda by dnes mala rozhodnúť o novej zonácii Slovenského raja

BRATISLAVA - Viacročný proces prehodnotenia Národného parku Slovenský raj sa zavŕši. Vláda bude dnes rozhodovať o jeho zonácii, ktorou prešiel podľa nových pravidiel ako prvý zo slovenských národných parkov. Po novom bude pásmo ochrany prírody v Slovenskom raji niečo viac ako 19.500 hektárov, čo je o 214 hektárov menej ako doposiaľ.

slovakia

left justify in out

Vďaka novej zonácii tak má vzniknúť priestor na to, aby sa mohol región udržateľne rozvíjať. Zvýši sa však ochrana najvzácnejších biotopov, výsledkom čoho je rozšírenie zóny A s najvyšším stupňom ochrany o štvrtinu. Štát tu po prvý raz použil nové nástroje na základe novely zákona o ochrane prírody a krajiny – nájom a výkup pozemkov.

 

Vykúpiť sa v národnom parku má viac ako 80 hektárov v národnej prírodnej rezervácii Prielom Hornádu, ktorého súčasťou je aj najnavštevovanejšie miesto Tomášovský výhľad. S viac ako 600.000 návštevníkmi je Slovenský raj druhým najnavštevovanejším parkom na Slovensku.

 

Kabinet preberie aj zameranie slovenskej zahraničnej a európskej politiky na budúci rok, ktoré sa sústredí na štyri hlavné piliere - európska politika; zaručenie bezpečnosti SR a širšieho euroatlantického priestoru, ako i hľadanie odpovedí na globálne výzvy; ekonomická diplomacia; zabezpečenie a rozvoj služieb občanom prostredníctvom konzulárnej pomoci.

 

Zahraničnej a európskej politike SR však bude dominovať téma historicky prvého predsedníctva v Rade Európskej únie.

 

Na programe 191. schôdze je tiež návrh nariadenia vlády, ktorým sa zvýšia platové tarify príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby. Od januára budúceho roka by mali narásť o štyri percentá. Zvýšenie platov 4414 hasičov a 143 horských záchranárov bude predstavovať budúci rok záťaž pre štátny rozpočet vo výške 3,17 milióna eur.

 

Z Medzinárodného podporného fondu na odstavenie reaktora jadrovej elektrárne (JE) V1 v Jaslovských Bohuniciach (BIDSF - Bohunice International Decommissioning Support Fund) sa doteraz alokovalo 622,40 milióna eur z celkovej disponibilnej sumy 668,28 milióna eur.

 

"Čerpanie finančných prostriedkov zo zdrojov fondu BIDSF k 31. októbru 2015 dosiahlo výšku 283,91 milióna eur," uvádza ministerstvo hospodárstva v správe o činnosti tohto fondu, ktorú by dnes mala prerokovať vláda.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies