Vůjtek s jediným cieľom postúpiť na ZOH: "Je to taký vrchol kariéry"

NETKY.SK • 18 August 2011, 15:37 • 2 min
Vůjtek s jediným cieľom postúpiť na ZOH: "Je to taký vrchol kariéry"

Vůjtek s jediným cieľom postúpiť na ZOH: "Je to taký vrchol kariéry"

slovakia

left justify in out

img

Vladimír Vůjtek st. čakal na šancu viesť reprezentačné "Á-čko" viac než tridsať rokov. Táto príležitosť sa mu naskytla až teraz vďaka Slovenskému hokejovému zväzu a tak nečudo, že ju považuje za vrchol svojej kariéry. Šesťdesiatštyriročný kormidelník si však uvedomuje, že jeho úloha nebude vôbec ľahká. V čase krízy slovenského hokeja má pred sebou ťažký cieľ: "Prebojovať sa na olympijské hry do Soči."
      "Som rád, že mi slovenský zväz dal dôveru. Je to pre mňa nová výzva, pretože som nikdy nepracoval v národnom mužstve, vždy len v klubových tímoch, aj keď na špičkovej úrovni. Na túto prácu sa veľmi teším. Je to pre mňa taký vrchol trénerskej práce," povedal Vůjtek. Jeho meno sa skloňovalo v súvislosti so slovenskou reprezentáciou už dlhší čas. Samotný tréner sa s predstaviteľmi SZĽH stretol prvýkrát pred mesiacom. "Neváhal som. Mal som ešte jednu ponuku z iného národného mužstva, ale keď som sa dopočul o tejto ponuke, uprednostnil som Slovensko," pokračoval, no nechcel zverejniť meno druhého záujemcu.
      Vůjtek nastúpil na post po Kanaďanovi Glenovi Hanlonovi, za ktorého éry sa Slovensko prepadlo v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na 10. priečku, čiže mimo pozíciu zaručujúcu priamy postup na ZOH 2014 v Soči a navyše sklamal na domácich majstrovstvách sveta. "Myslím si, že trénerom sa vždy nastupuje lepšie, keď to mužstvo predtým neuspelo, ako keď sa prichádza po titule z MS. Takže aj z tohto pohľadu je to výzva, aby sme s kolegom mužstvo povýšili do prvej osmičky. Cieľ je jasný, chceme sa prebojovať na ZOH v Soči. Do pol roka musíme vybudovať mužstvo tak, aby bolo schopné postúpiť v renkingu z 10. miesta na také 7., 8.," povedal Vůjtek.
      Tomu je podmienený aj kontrakt. Keď sa Slovensko nedostane na ZOH, realizačný tím skončí, v opačnom prípade sa uplatní opcia a bude pokračovať až do hier. "Jediný cieľ sú ZOH. Ak sa nepostúpi cez MS, potom je tu kvalifikačný turnaj. Ak by to nevyšlo ani tam, zmluva končí. Myslím si, že je to správne rozhodnutie a vedel som o tom od začiatku. Budem sa snažiť a musím sa snažiť, aby sme sa tam dostali," pokračoval.
      Po neúspechu na domácich MS viacero skúsených hráčov, ktorí sa podpísali pod medailové úspechy, oznámilo koniec reprezentačnej kariéry. Nový realizačný tím tak má za úlohu urobiť generačnú výmenu. "Kostru tímu budú tvoriť hráči z Európy vo veku 23-30 rokov doplnení o špičkových hráčov z NHL a niektorými mladšími hráčmi, ktorí by vliali takú novú krv. Nemôžeme dopustiť, aby sa stalo to, čo v minulosti, že hráči z Európy nechceli chodiť na prípravné turnaje, pretože vedeli, že na MS pôjdu iní. Preto chceme, aby 15-16 hráčov, čiže kostra toho tímu, bola z európskych líg," predostrel tvorbu kádra na najbližšie MS.
      Nový kouč sa na rozdiel od toho predchádzajúceho nebude sťahovať na Slovensko. "Bývať budem stále v Ostrave, no tak tri štyri dni by som chcel byť na Slovensku a chcel by som často jazdiť na Lev Poprad, aby som videl kluby z KHL, kde hrá veľa slovenských hráčov."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies